Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Kievul calcă în picioare normele internaționale și interesele R. Moldova

© Sputnik / Мирослав РотарьСерджиу Унгуряну
Серджиу Унгуряну - Sputnik Moldova
Abonare
Ucraina pune în pericol securitatea națională a Moldovei limitând debitul de apă pe Nistru, chiar dacă, potrivit proiectului Concepției de Securitate Națională, această țară este partenerul nostru strategic. De această părere este expertul în energetică, lectorul universitar Sergiu Ungureanu.
Kievul calcă în picioare normele internaționale și interesele Republicii Moldova

Kievul limitează debitul pe râul Nistru din interes economic egoist, încălcând normele internaționale și punând în pericol alimentarea cu apă potabilă a Capitalei. De această părere este expertul în energetică, lectorul universitar Sergiu Ungureanu.

Solicitat să comenteze decizia de luni luată de Kiev de a majora debitul de evacuare a apei din lacul de acumulare de la Novodnestrovsk până la 130-140 de metri pe secundă, Sergiu Ungureanu a declarat că acest pas nu este în măsură să înlăture pericolul ca un șir de orașe din Republica Moldova, între care și Chişinăul, unde locuiesc aproape un milion de oameni, să rămână fără apă potabilă și menajeră.

Potrivit lui Sergiu Ungureanu, Convenția privind Protecția și Utilizarea Cursurilor de Apă Transfrontalieră şi a Lacurilor Internaţionale prevede că acțiunile de limitare a debitului cu mai mult de 10 la sută trebuie să fie coordonate cu ambele părți. Deci, spune Sergiu Ungureanu, de fiecare dată când vrea să limiteze debitul de apă cu mai mult de 10 la sută, Kievul ar trebuie să obțină mai întâi acordul Chișinăului. Fapt pe care autoritățile ucrainene nu-l fac, punând în pericol alimentarea cu apă a Capitalei. Limitarea unilaterală a debitului de apă pe Nistru de către Ucraina constituie o amenințare la adresa securității naționale a Republicii Moldova. Și lucrul acesta îl face Ucraina, care, potrivit proiectului Concepției de Securitate Națională a Republicii Moldova, alături de România, este partenerul strategic al țării noastre.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0