Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Maia Sandu, cu centrul de comandă la Washington, iar Andrei Năstase — la Berlin

© © Sergiu PraporşcicSergiu Praporşcic
Sergiu Praporşcic - Sputnik Moldova
Abonare
Declarația comună a lui Andrei Năstase, Maia Sandu și Viorel Cibotaru referitor la necesitatea de a face front comun contra regimului oligarhic de la Chișinău, așa cum afirmă cei trei, nu înseamnă decât că atât Viorel Cibotaru, cât și Andrei Năstase vor susține candidatura Maiei Sandu la funcția de președinte al țării.
Maia Sandu, cu centrul de comandă la Washington, iar Andrei Năstase — la Berlin

Din declarația respectivă devine cât se poate de clar că Partidul Platforma "Demnitate și Adevăr", Partidului Acțiune și Solidaritate și Partidul Liberal Democrat vor merge cu la alegerile prezidențiale.

Din start, prin metoda excluderii, putem afirma că liderul PLDM, Viorel Cibotaru, nu este în joc. Deși păstrează încă niște structuri raionale de partid, care nu sunt de neglijat, totuși PLDM este un partid muribund, care nu are nicio perspectivă, decât acea de a se lipi de cineva, de a se contopi cu altă formațiune politică, așa cum cândva Alianța Moldova Noastră a lui Serafim Urechean "a fuzionat prin absorbție" cu PLDM al lui Vladimir Filat.

Dacă Cibotaru nu poate pretinde ca el să fie candidatul comun al celor trei formațiuni politice la prezidențialele din toamnă, atunci alegerea trebuie să se facă între Andrei Năstase și Maia Sandu. Tot prin metoda excluderii vom constata că Maia Sandu nu ar intra sub nicio formă într-o alianță care să promoveze pe altcineva la funcția de președinte, în particular, și în politică, în general, decât pe liderul PAS, adică pe ea însăși. De ce cred asta? Pentru că PAS este un proiect politic conceput și susținut din străinătate, în special, de americani, care vor să-și instaleze proprii jucători în procesul politic de la Chișinău și nu au niciun interes să susțină proiectul politic al oamenilor de afaceri Țopa, adică Platforma Demnitate și Adevăr, în frunte cu Năstase. Deci, Năstase o va susține pe Sandu.

De fapt, nu are nicio importanță cineva va fi desemnat candidat la funcția de președinte: Maia Sandu sau Andrei Năstase. Aceste jocuri de culise nu au nicio relevanță pentru soarta țării, pentru bunăstarea populației. Pentru că ei nu vin la guvernare ca să schimbe situația din rădăcină, ci doar să continue politicile care nu au nimic în comun cu interesele noastre naționale economice și politice. Ei vin să facă jocul străinilor, Maia Sandu își are centrul de comandă la Washington, iar Andrei Năstase — la Berlin. Occidentalii au și în prezent controlul asupra clasei guvernante de la Chișinău, asupra situației din Republica Moldova. Singurul lucrul pe care și-l doresc este ca personajele prin care exercită acest control să fie nițel mai spilcuite, mai puțin compromise prin scandaluri de corupție.

Autor: Sergiu Praporșcic

Fluxul de știri
0