Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Catastrofa aviatică din 1979: moldovenii îşi amintesc de tragedie

Abonare
S-au scurs 37 de ani de la cea mai mare catastrofă aviatică din URSS. În 1979, în urma ciocnirii a două avioane, unul dintre acestea fiind din Moldova, și-au pierdut viața 178 de persoane, inclusiv fotbaliștii echipei uzbece „Pahtacor”. Iar în Moldova, cu doi ani mai devreme, se produsese și unul dintre cele mai puternice cutremure de pământ.

CHIȘINĂU, 11 aug — Sputnik. Joi, 11 august, se împlinesc 37 de ani de la cea mai mare tragedie aviatică din URSS, dar și din lume. În urma acesteia şi-au pierdut viaţa şi persoane din Moldova.

Pe 11 august 1979, de asupra orașului Dneprodzerjinsk, s-au ciocnit două avioane, unul fiind fin Moldova. Accidentul aviatic s-a soldat cu moartea a 178 de persoane aflate la bordul celor două aeronave.

Air Moldova - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Moldovenii nu se mai tem să zboare cu avionul

Printre victime s-au aflat 17 membri ai echipei de fotbal „Pahtacor" din Uzbekistan. Avionul în care zburau fotbaliştii efectua un zborul pe cursa Tașkent — Guriev — Donețk — Minsk. La bordul acestuia erau în total 77 de pasageri, inclusiv 13 copii.

Celălalt avion făcea parte din aviația civilă a Moldovei și avea la activ la acel moment peste 7,5 mii de decolări și aterizări. Acesta efectua cursa Celeabinsk — Voronej — Chișinău şi avea la bord 88 de călători, inclusiv 16 copii.

Potrivit versiunii oficiale, ciocnirea s-a produs din cauza unui șir de erori comise de dispeceri.

Dmirti Sidorov, unul dintre cei mai vârstnici jurnaliști din Moldova, i-a povestit corespondentului Sputnik cum au reacţionat Moldova și alte republici unionale la această tragedie.

„După coliziunea celor două avioane, republicile care aveau echipe de fotbal în liga superioară și-au delegat cei mai buni jucători la „Pahtacor", pentru a-i restabili potențialul. Această echipă nu era „ruptă din stele", dar se menținea stabil pe la mijlocul clasamentelor şi demonstra întotdeauna un joc de calitate. Îmi amintesc cum, la scurt timp după catastrofă, la Chișinău a avut loc un meci de fotbal, iar înainte de începutul jocului a fost păstrat un minut de reculegere în memoria victimelor", a povestit Sidorov.

Potrivit jurnalistului, în acea perioadă în Moldova s-au suprapus două tragedii: cu puțin timp în urmă se produsese un cutremur puternic.

„Tragediile comune îi unește pe oameni. După acel cutremur din 1977, specialiștii din Kârgâzstan, Tadjikistan și Uzbekistan au construit la Chișinău, pe bulevardul Moscova, trei blocuri locative. Noi am simțit susținerea din partea popoarelor frățești, deaceea ne străduiam şi noi să le venim în ajutor", a mai spus Sidorov.

Potrivit agenției Sputnik Uzbekistan, după acest accident aviatic, în regulamentul campionatului URSS la fotbal a fost introdus un articol conform căruia, timp de trei ani (inclusiv campionatul URSS din 1979) echipa „Pahtacor", indiferent de rezultate, își păstra locul în Liga superioară a fotbalului sovietic. Toți membrii echipei de fotbal „Pahtacor" au fost înmormântați la Tașkent, la cimitirul Botkin, unde a fost înălțat un monument în memoria acestora.

Fluxul de știri
0