Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Contenciosul electoral – instrument de luptă politică

© SputnikИзбирательная урна с гербом Молдавии
Избирательная урна с гербом Молдавии - Sputnik Moldova
Abonare
Contenciosul electoral este un instrument juridic de luptă politică. Declarația a fost făcută de Președintele asociației Promo-Lex, Ion Manole, în cadrul unei conferințe de presă.

CHIȘINĂU, 11 aug – Sputnik. În cadrul unei conferințe de presă, a fost prezentat studiul privind practica contenciosului electoral în cadrul ultimelor două scrutine din Republica Moldova. Asociația Promo-Lex, a studiat aceste practici prin prisma hotărârilor judecătorești și a hotărârilor CEC adoptate în cadrul alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014 și a alegerilor locale generale din 14/28 iunie 2015 din Republica Moldova.

Președintele asociației Promo-Lex, Ion Manole, a subliniat importanța studiului în vederea perfecționării sistemului de examinare a litigiilor electorale și de protecție a drepturilor electorale în Republica Moldova.

”Contenciosul electoral este un instrument juridic de luptă politică”, a declarat Ion Manole.

В июне в Молдове состоялись местные выборы. В Кишиневе победу в борьбе за кресло мэра в третий раз одержал Дорин Киртоакэ. - Sputnik Moldova
Republica Moldova
CEC începe pregătirile pentru alegerile prezidenţiale

Reprezentantul Comisiei Electorale Centrale, Alina Russu, a atenționat asupra necesității respectării drepturilor și libertăților omului, pentru a garanta un proces electoral echitabil.

”Studiul practicilor contenciosului electoral în Republica Moldova este unul necesar, iar rezultatul acestor cercetări este foarte important în contextul alegerilor prezidențiale care urmează. Acest studiu va constitui un ghid și pentru specialiștii CEC”, a menționat Alina Russu.

Reprezentantul Consiliul Superior al Magistraturii, Nicolae Clima, a precizat că soluționarea conflictelor electorale este o parte a procesului electoral, iar respectarea legislației trebuie să inspire încredere cetățenilor.

”Consiliul Superior al Magistraturii este interesat ca procesele de judecată să fie soluționate prompt, pentru ca acestea să nu dureze ani de zile. Cetățenii trebuie să capete încredere în instituțiile statului”, a declarat Clima.

Autorii documentului își propun să familiarizeze opinia publică și actorii implicați în procesul electoral cu rezultatele studiului și practica contenciosului electoral din Republica Moldova.

Fluxul de știri
0