Poveste impresionantă: Cum a salvat o infirmieră britanică orfani români din '90

© Sputnik / Раду ПрокаДетская площадка
Детская площадка - Sputnik Moldova
Abonare
Publicația britanică The Telegraph relatează povestea impresionantă a înființării în România a unei fundații la inițiativa unei infirmiere britanice cutremurată de situația disperată a copiilor orfani din România anilor '90. Fundația și-a extins mult proiectele în România și aniversează anul acesta 25 de ani de la înființare.

BUCUREŞTI, 8 aug — Sputnik. Jane Nicholson a fost profund cutremurată de imaginile transmise din România, în anii '90, care prezentau situația jalnică a mii de copii orfani din instituțiile de stat românești, relatează The Telegraph.

Imaginile arătau copii în zdrențe, lăsați să moară de foame — dintre care unii erau legați cu lanțul de paturi —, care erau ținuț în instituții de stat în condiții inumane, lipsiți de dragoste.

Oroarea care ieșea la iveală odată cu prăbușirea comunismului a determinat-o pe Jane Nicholson, fostă infirmieră la spitalul de pe Great Ormond Street, Londra (cel mai mare centru de pediatrie din Marea Britanie) să caute o soluție. I-a dat un imbold și fiica sa, care era hotărâtă să facă ceva pentru orfanii din România. Astfel, a lăsat la o parte orice alte preocupări și a venit în România, însoțind un convoi umanitar, pentru a merge în instituțiile de stat și a vedea ce trebuie făcut.

Infirmiera, care astăzi are 71 de ani, provenind din comitatul Norfolk, mamă a 3 copii, a înființat la scurt timp fundația de caritate FARA („O familie pentru cei fără" — este deviza fundației), prima clădire fiind ridicată în nord-estul României, în apropierea Sucevei. Anul acesta, fundația aniversează 25 de ani de la înființare, iar proiectele sale, finanțate de un lanț de 50 de magazine de caritate din și din jurul Londrei, s-au extins în mai multe zone din România, notează publicația britanică.

Nicholson a renunțat la cariera ei pentru a-și crește propriii copii, iar ulterior s-a implicat cu toată dăruirea în proiectele fundației caritabile Sue Ryder. Când membrii organizației au remarcat abilitățile ei formidabile, aceasta a ajuns, de statutul de voluntar local, să ocupe funcția de președinte al întregii organizații. Modalitatea prin care această fundație strângea fonduri — prin magazinele de caritate — a fost adoptată mai târziu de fundația „FARA".

Președinta fundației „FARA" a povestit pentru publicația The Telegraph despre situația pe care a găsit-o în România la sosirea ei în anii '90, o situație disperată care a motivat-o să depună toate eforturile pentru a-i ajuta pe orfanii chinuiți.

„N-am mai văzut așa ceva de când trăiesc! Îmi părea că am înaintea ochilor un lagăr de concentrare: între 150 și 200 de copii și tineri, unii mai mari, care nu dispuneau de minime condiții sanitare, nici de îmbrăcăminte și nu erau hrăniți decât cu pâine și supă. Unii dintre ei stăteau în pat de ani de zile. Mulți dintre ei înnebuniseră cu totul", dezvăluie Jane Nicholson.

Ea mai spune că fiicele ei Amelia și Lucinda, după ce au ajuns mari, s-au implicat în proiectele fundației, venind în România. Mai mult, fiica cea mai mare Lucinda, a renunțat la visul de a deveni artist pentru a se pregăti ca infirmieră dedicată îngrijirii copiilor. Jane Nicholson mai spune că și soțul ei, Jane Nicholson, o însoțește deseori în călătoriile în România pentru a o ajuta.

Fundația FARA conduce astăzi un număr de centre rezidențiale și unități de terapie, centre de consiliere și programe pentru îndrumarea către o carieră a tinerilor fără loc de muncă. Fundația deține și o fermă organică și e implicată în proiecte privind promovarea alimentației sănătoase în școli. Dintre patronii fundației fac parte și personalități precum Nicole Kidman și Prințul Charles al Marii Britanii, după cum se precizează pe site-ul organizației http://www.faracharity.ro/cine-suntem/istoric. Fundația este recunoscută tot mai mult de autoritățile române ca un model care ar trebui urmat de instituțiile care se ocupă cu creșterea și educarea copiilor abandonați sau care suferă de traume și deficiențe.

Mărturii ale tinerilor ajutați de fundație

Printre miile de tineri ale căror vieți au fost transformate după ce au fost ajutați de fundație, se află și Virma Barcsa, o tânără de 22 de ani. Ea a ajuns la casa de copii „Sf. Nicolae" din Suceava, casă aparținând organizației FARA, după ce a fost abandonată într-un spital local, cand avea doar patru ani.

„FARA a fost pentru mine ca un înger păzitor. Mi-a dat aripi. M-a învățat cum să facă față problemelor, cum să am curaj, cum să fiu stăpâna propriei mele vieți", mărturisește Virma Barcsa.

În prezent, această tânără sigură de sine studiază psihologia la Iași, la cea mai veche și prestigioasă universitate din România, mai scrie The Telegraph. Visul ei este să devină psiholog pentru copii — precum psihologii care lucrează în proiectele FARA.

Un alt tânăr, Ionuț Stegar, de 17 ani, și-a petrecut întreaga copilărie fiind în grija fundației FARA. „Când am venit prima dată la FARA, îmi amintesc că erau o mulțime de oameni, iar eu eram în centrul atenției. M-am simțit foarte răsfățat. Îmi găsisem o familie", își amintește Ionuț.

Fluxul de știri
0