Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Populaţia României va fi spionată generalizat de SRI

© REUTERS / Dado RuvicLogo de Facebook reflété dans l'œil d'un internaute
Logo de Facebook reflété dans l'œil d'un internaute - Sputnik Moldova
Abonare
SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice.

CHIŞINĂU, 8 aug – Sputnik. Patru organizaţii neguvernamentale au trimis, luni, o scrisoare deschisă mai multor instituţii europene şi din România, prin care cer anularea unui proiect al Serviciului Român de Informaţii (SRI), finanţat din fonduri europene, despre care susţin că ar fi unul „de supraveghere în masă”, anunţă APADOR-CH.

Potrivit sursei citate de Ziarul de Iaşi, SRI a câştigat un proiect pe fonduri europene prin care intenţionează să achiziţioneze software şi hardware de 25 de milioane de euro pentru „consolidare şi asigurarea interoperabilităţii sistemelor informatice”.

„Proiectul, numit „SII Analytics”, are un potenţial de supraveghere generalizată a întregii populaţii a României – un adevărat sistem informatic Big Brother – fără a avea prevăzută vreo măsură de garantare a drepturilor cetăţeneşti sau de limitare a accesului SRI sau al altor instituţii publice la datele personale colectate şi integrate în acest sistem, scăpare ce încalcă serios drepturile fundamentale”, se mai arată în comunicat.

СИБ SIS - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Legăturile SIS cu regele României

Asociaţia susţine că proiectul a fost depus pe data de 9 iunie, la o zi după ce apelul pentru fondurile europene structurale a fost lansat public, şi a fost aprobat foarte repede, în prezent SRI derulând deja o licitaţie pentru achiziţia echipamentelor necesare şi a softurilor.

Proiectul şi-ar propune crearea unei baze de date comune de la majoritatea instituţiilor publice româneşti, care ar permite căutarea oricăror informaţii despre cetăţeni, serviciul având acces necontrolat la informaţii.

„De exemplu prin capitolul de „analiză comportamentală”, orice cetăţean ar putea avea o fişă „de bună purtare” (constituită din informaţii adunate din toate bazele de date guvernamentale), inclusiv viitorii parlamentari, judecători, procurori sau antreprenori, fişe ce pot fi folosite în scopuri nelimitate. Acestea pot fi corelate cu alte informaţii publice (de ex. informaţiile de pe un cont de Facebook), pentru crearea de profiluri individuale”, explică ONG-ul.

Semnatarii scrisorii cer anularea licitaţiei şi a proiectului, susţinând că încalcă drepturile fundamendate.

Serviciul Român de Informaţii nu a făcut nicio precizare referitoare la acest subiect până la momentul transmiterii ştirii.

România are o populaţie de peste 19,4 milioane de oameni.

Fluxul de știri
0