Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Ca să vadă unde a greşit, Chirtoacă ar trebui să cadă într-o gura de canalizare

© Sputnik / Мирослав РотарьДорин Киртоакэ
Дорин Киртоакэ - Sputnik Moldova
Abonare
Cazuri ieșite din comun au loc în toate orașele, însă anume la Chișinău orășenii dau vina pentru acestea pe primar. Şi nu în zadar. Columnistul Sputnik Moldova şi-a expus considerentele în legătură cu această temă.

"Casa mea este cetatea mea!". Cu părere de rău acest lucru nu este despre Chișinăul contemporan, iar locuitorii orașului s-au obișnuit deja cu acest lucru: capitala este inundată de ape în timpul ploilor, în localurile din oraș au loc explozii, pe străzile pietonale nu poți merge fără a-ți scrânti vreun picior. Nu mai vorbim despre drumurile deteriorate, care nu sunt iluminate noaptea și de alte probleme ale orașului.

Incidentul care a avut loc în centrul Chișinăului, atunci când o fetiță de doi ani s-a prăbușit într-o gură de canalizare, încă nu este cel mai groaznic. Din fericire, ea a rămas viaţă, dar s-a rănit la nas și a plâns mult până când trecătorii au ajutat să fie scoasă de acolo. Acest lucru demonstrează încă o dată că primarul nu este în stare să se descurce cu gospodăria ce i-a revenit după alegeri.

Dorin Chirtoacă în dialog cu locuitorii din Chișinău - Sputnik Moldova
Ce face primarul de Chișinău, Dorin Chirtoacă, când își iese din pepeni (VIDEO)

Desigur, el personal nu e vinovat de faptul că gura de canalizare care se află vizavi de Palatul Național din chiar centrul capitalei s-a aflat în calea mamei și a fetiței sale care au ieşit la plimbare. Desigur, el nu este vinovat că copilul s-a prăbușit acolo. Dar anume el este principalul şef al tuturor angajaților serviciilor comunale din oraș. Anume el stabileşte legăturile în interiorul structurilor statului. Din acest motiv, de ceea ce are în cap managerul principal al orașului depinde întreg lanţul executării lucrărilor. Acesta este un principiu de bază în business, aplicabil şi pentru putere.

Pentru toate acestea răspunde primarul, pentru aceasta îşi primește el salariul din banii contribuabililor. Iar orice afirmaţii cum că "eu sunt doar primar" (după cum spunea la timpul respectiv Iurie Leancă, dând din umeri, despre miliardul furat — "am fost doar un premier") nu sunt decât vorbe. Și nici măcar nu este clar cui îi sunt destinate.

Примар Кишинева Дорин Киртоакэ в день свадьбы с Анишоарой Логин - Sputnik Moldova
Politică
S-a scăpat cu vorba. Fanteziile lui Chirtoacă te vor lăsa perplex

E groaznic să-ți imaginezi ce a trăit mama a cărei fetiță s-a prăbușit în gura de canalizare în timpul plimbării, dar acum femeia cu siguranță nu-și va mai scăpa fiica din ochi și va verifica fiecare cărăruie pe care va trece aceasta. Este un absurd. Dar ce e de făcut? Chișinăuienii nu se mai simt demult în siguranță în orașul lor. Primarul ne-a transformat pe toți în paranoici, peste tot te aștepți la o capcană, iar acum chiar și pe trotuare — în chiar centrul capitalei.

A avut oare timp acesta să facă ordine în capitală? Şi încă cum — de atâția ani se află la cârma Primăriei. De ce nu a făcut toate acestea, e o întrebare bună. Probabil, chiar el ar trebui să se prăbușească într-o gură de canalizare pentru a înțelege: Chișinăul nici pe departe nu este așa după cum îl vede el prin geamurile cabinetului său, al mașinii de serviciu sau atunci când face o dare de seamă pompoasă în care se declară că în oraș totul este frumos și bine.

Fluxul de știri
0