Frescele exterioare ale mănăstirilor românești, fenomen unic în lume

Abonare
Pictura murală exterioară pe suprafețe întinse a mănăstirilor românești din nordul Moldovei este un tip de artă reprezentativ pentru români și un fenomen unic pe glob, potrivit părintelui Luca Diaconu, starețul Mănăstirii Bistrița.

BUCUREŞTI, 6 aug — Sputnik. Un fenomen deosebit care ține de specificul românesc este pictura exterioară a mănăstirilor românești și stilul moldovenesc în arhitectură, spune starețului Mănăstirii Bistrița, într-un interviu pentru Doxologia.ro

Părintele este de părere că este vorba de „un fenomen unic pe glob" fiindcă doar în Moldova există această pictură murală exterioară pe suprafețe foarte întinse. Părintele Luca Diaconu comentează că, deși acest aspect este definitoriu pentru identitatea românească, el nu este suficient de mult pus în valoare, din păcate.

„Este regretabil că românii nu au reușit încă să scoată un album cu ce au ei specific. Cu această pictură ar trebui să se prezinte românii în lume, cu specificul lor. Este într-adevăr un fenomen unic și în Ortodoxie, deoarece nicio țară ortodoxă nu are așa ceva (…). Nicăieri nu întâlnim o biserică pictată în totalitate pe suprafețele murale exterioare, decât în Moldova, începând din secolul al XVI-lea", precizează Părintele.

Starețului Mănăstirii Bistrița mai spune că biserica Mănăstirii Sucevița este „testamentul artei bizantine" fiindcă în pictura acestei mănăstiri, dogma este transpusă „mai mult decât în oricare altă biserică".

Fluxul de știri
0