Ankara: Occidentul căută motive pentru a împiedica aderarea Turciei la UE

© SputnikРоссийско-Турецкие отношения
Российско-Турецкие отношения - Sputnik Moldova
Abonare
Ambasadorul Turciei la Moscova consideră țările occidentale aplică standarde duble față de statul turc, invocând motive pentru a nu accepta aderarea țării la Uniunea Europeană.

CHIȘINĂU, 6 aug — Sputnik. Unii lideri încearcă să speculeze pe situația de după tentativa eșuată de lovitură de stat în Turcia împotriva aspirației Ankara de a adera la UE, ceea ce este un indicator al aplicării unor standardelor duble, a declarat ambasadorul Turciei în Federația Rusă, Ümit Yardım, postului de televiziune Rossia 24.

"Vedem cum unii lideri din Uniunea Europeană încearcă să utilizeze situația din Turcia împotriva aspirației Ankara de a adera la UE. Planul de aderare la UE este doar unul din obiectivele noastre, una din sarcinile care stau în fața noastră, iar astfel de sarcini sunt foarte multe. Desigur, declarațiile liderilor europeni sunt inacceptabile și nu trebuie să fie luate în serios. Probabil, acesta este un indicator al unor standarde duble ale acelor cercuri, care își permit astfel de lucruri", a declarat ambasadorul, comentând planurile Turciei de aderare la UE după tentativa loviturii de stat și reacțiile în Occident la puci.

Acesta a specificat că unele țări se consideră purtătoare ale unor valori universale ale democrației, în același timp, astfel de fenomene precum nazismul, fascismul și radicalismul se dezvoltă anume în aceste țări. În afară de aceasta, liderii occidentali critică acele măsuri pe care le ia conducerea Turciei pentru a împiedica lovitura de stat.

"Acei oameni care cred că apără democrația, valorile democrației, cum ar fi procedat dacă parlamentele lor ar fi fost bombardate, iar împotriva președintelui ar fi fost organizat o tentativă de asasinat?", s-a întrebat ambasadorul.

În același timp Yardım a mulțimit Rusia pentru susținerea și condamnarea tentativei de răsturnare a actualului guvern, afirmând necesitatea ca toate statele să înțeleagă poziția intransigentă pe care o urmează Rusia.

Anterior, prim-ministrul Italiei Matteo Renzi a supus criticii dure încălcările drepturilor omului în Turcia, după eșuarea tentativei loviturii de stat, iar secretarul de stat al Consiliului Europei Thorbjørn Jagland a îndemnat autoritățile turce să respectele legile și să se bazeze pe prezumția nevinovăției.

În noaptea de 15 spre 16 iunie, un grup de militari a încercat să organizeze o lovitură de stat. Potrivit ultimelor date, în urma ciocnirilor dintre puciști și forțele pro-guvernamentale, au decedat 246 de civili, iar peste 2 mii de persoane au fost rănite.

Fluxul de știri
0