Guvernul român va restricționa regulile de vânzare a pământului

© Sputnik / Alexei Nasirov  / Accesați arhiva multimediaAgricoltura
Agricoltura - Sputnik Moldova
Abonare
România intenționează să restricționeze procedura de vânzare-cumpărare a terenurilor agricole pentru a limita specula pe piața funciară, oferind o prioritate comunităților locale.

CHIȘINĂU, 6 aug — Sputnik. Guvernul român intenționează să restricționeze vânzarea terenurilor agricole, astfel încât să fie favorizate comunitățile locale. Cel puțin, o astfel de promisiune a făcut-o, joi, Dacian Cioloș în cadrul unei întâlniri cu fermierii, transmite Mediafax.

''Eu am cerut deja, e un grup de lucru inclusiv cu colaboratori de-ai mei de la Cancelarie, cu Ministerul de Finanțe, cu câțiva experți din mediul economic din România, care cunosc situația și vreau să găsim toate mijloacele prin care vânzarea de terenuri să se facă în așa fel încât să fie favorizate comunitățile locale în utilizarea terenurilor'', a afirmat Dacian Cioloş.

Acesta a mai a spus că astfel de reguli, prin care este restricționată comercializarea terenurilor pentru cei care fac speculă cu terenuri agricole și sunt avantajate comunitățile locale și fermele de familie, există și în alte state ale Uniunii Europene.

Potrivit unui studiu al Transnational Institute pentru Comisia de Agricultură din cadrul Comisiei Europene, România este unul din statele care a vândut cele mai multe suprafețe de teren agricol cetățenilor străini.

Altfel, conform estimărilor Transnational Institute, aproximativ 5,3 milioane de hectare (40 la sută din aproximativ 13,3 milioane de hectare) sunt exploatate de străini.

România a fost nevoită să deschidă piața funciară începând cu 1 ianuarie 2014, aceasta fiind una din condițiile de aderare la Uniunea Europeană.

Fluxul de știri
0