Corporația care dorea exploatarea Roșiei Montane cere despăgubiri la Washington

Abonare
Gabriel Resources, corporația care dorea exploatarea aurului de la Roșia Montană, cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului, printr-o procedură de arbitraj care va începe la 12 august.

BUCUREȘTI, 5 aug — Sputnik. Gabriel Resources cere despăgubiri statului român pentru blocarea proiectului exploatării Roșiei Montane, procesul de arbitraj urmând a avea loc la Centrul Internațional de Reglementare a Disputelor privind Investițiile de pe lângă Banca Mondială (ICSID) de la Washington, scrie Dora Constantinovici pentru publicația Criticatac.

"Gabriel Resources este reprezentată la ICSID, în disputa cu România, de firma americană de avocatură White & Case LLP. Aceeași firmă a reprezentat Ucraina în negocierile regimului de la Kiev privind restructurarea datoriilor statului ucrainean față de creditorii privați pe bază de titluri de stat, dintre care cel mai mare era Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea, cu o expunere suverană pe Ucraina de circa 7 miliarde de dolari", comentează autoarea articolului.

Potrivit sursei citate, statul român a înregistrat mari pierderi în procesele de arbitraj, deoarece Curțile de Arbitraj Internațional reprezintă o justiție paralelă, fiind alcătuite pentru a oferi corporațiilor șansa să se apere de orice fel de măsuri guvernamentale/naționale care le-ar îngrădi dreptul de a face profit.

Fluxul de știri
0