Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

EXPERT: Lipsa transaprenței vulnerabilizează sistemul bancar

© Sputnik / Мирослав РотарьНациональный банк Молдовы
Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Abonare
Expert-Grup a întocmit un clasament al transparenței și calității acționarilor băncilor comerciale din Republica Moldova. Iată cum arată acesta.

CHIȘINĂU, 4 aug – Sputnik. În cadrul unei conferințe de presă, specialiştii Centrului Analitic Independent ”Expert-Grup” au prezentat un clasament al transparenței și calității acționariatelor bancare. Confor acestor criterii, în top se află: B.C. „Mobiasbanca — Groupe Societe Generale”, S.A., B.C. „ProCredit Bank”, S.A., BCR Chisinau S.A., B.C. „FinComBank” și B.C. „Eximbank — Gruppo Veneto Banca” S.A.

Национальный банк Молдовы - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Expert-Grup: şapte soluţii pentru criza bancară din Moldova

Cercetarea a fost efectuată în baza informațiilor colectate de pe paginile web ale băncilor comerciale, precum și a altor informații publice.

Economistul Dumitru Pîntea, autor al analizei, a vorbit despre aspectele vulnerabile ale băncilor comerciale din Moldova. Acesta consideră că lipsa de transparență și a calității acționarilor este un factor de risc care poate determina falimentul unei instituții bancare.

„Una din principalele vulnerabilități ale multor bănci moldovenești ține de transparența și calitatea scăzută a acționarilor. Aceasta a determinat acumularea de active toxice în sistem și chiar falimentarea a trei bănci importante (Banca de Economii, Banca Socială și Unibank), a conchis Dumitru Pîntea.

© expert-grup.orgTabel
Tabel - Sputnik Moldova
Tabel

De precizat că ratingul prezentat de către experți se referă strict la componența beneficiarilor finali ai acțiunilor bancare, analizați prin prisma transparenței și a puterii financiare.

Fluxul de știri
0