Regrupare de forțe: baza NATO din Turcia ar putea fi mutată în România

© Sputnik / Oksana DzhadanВоенные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии
Военные учения НАТО Operation Summer Shield на полигоне Адажи в Латвии - Sputnik Moldova
Abonare
Baza americană de la Incirlik, Turcia, folosită pentru atacuri împotriva grupării teroriste Statul Islamic ar putea fi mutată de americani în Romania după ce guvernul de la Ankara a neutralizat-o în urma loviturii de stat eșuate.

BUCUREŞTI, 3 aug — Sputnik. Deocamdată este doar zvon, dar deja circulă prin unele cercuri informaţia că avioanele şi militarii staţionaţi la baza din Incirlik, Turcia, ar putea fi mutaţi la Mihail Kogălniceanu, chiar dacă este cu 1 000 de kilometri mai departe de poziţionările Statului Islamic, relatează stiripesurse.ro

Baza de la Incirlik a stat câteva zile fără curent electric şi cu personalul american blocat în cazarmă după ce lovitura de stat a eşuat. De asemenea, comandantul turc generalul Bekir Ercan Van a fost arestat. Se aude că Pentagonul ar putea lua în calcul mutarea avioanelor şi a militarilor staţionaţi acolo.

"O posibilă mutare reprezintă zvonuri, bârfe. Am văzut punctul de vedere oficial al Statului major general american care arată că nu va fi vorba de o asemenea schimbare în acest moment", a declarat ambasadorul Osman Koray Ertas.

La Incirlik sunt depozitate inclusiv arme tactice nucleare, aproximativ 50 de bombe B61 care pot fi lansate din avioane F15 şi F16.

Baza a fost construită în 1951 şi este folosită din 1955. Turcia este a doua forţă din NATO după numărul de militari.

Fluxul de știri
0