Trump: un al treilea război mondial ar putea începe din Crimeea

© AP Photo / Charlie NeibergallRepublican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally
Republican presidential candidate Donald Trump speaks during a campaign rally - Sputnik Moldova
Abonare
În opinia lui Trump, tentativele de reîntoarcere a Crimeii în componența Ucrainei ar putea provoca cel de-al treilea război mondial. Candidatul republican se pronunță pentru o alianță cu Rusia în lupta cu terorismul.

CHIȘINĂU, 3 aug – Sputnik. Tentativa SUA de a-i reîntoarce Ucrainei Crimeea ar putea provoca ce de-al treilea război mondial, a declarat republicanul Donald Trump în timpul unui discurs în fața susținătorilor săi din statul Ohio.

Miliardarul a răspuns și criticilor venite la adresa lui după declarațiile făcute într-un interviu oferit postului ABC. Presa a făcut aluzii că Trump nu știa despre unificarea Crimeii cu Rusiei în 2014.

Republicanul a reamintit discuția avută cu corespondentul ABC, în cadrul căreia a declarat că Rusia nu va interveni în Ucraina. La această declarație jurnalistul îi replicase că “aceasta deja este în Ucraina”.

“Am spus, da, bine, acest lucru a fost acum doi ani. Eu am în vedere că dacă veți dori să reveniți, ați prefera să începeți cel de-al treilea război mondial pentru a reîntoarce Crimeea înapoi?”, a întrebat Trump.

Кандидат в президенты США от Республиканской партии Дональд Трамп в штате Индиана - Sputnik Moldova
CNN: mass-media nu înţelege că Trump vrea să oprească noul război rece

În intervenția sa din Ohio, republicanul s-a pronunțat pentru o alianță cu Rusia în lupta împotriva grupării teroriste Statul Islamic (ISIS). Candidatul la funcția de președinte al SUA a adăugat că acestei alianțe ar putea să se alăture „alte țări vecine, posibil și NATO”.

Anterior, în cadrul altor declarații publice, Donald Trump nu a exclus că, în cazul victoriei sale la alegerile din noiembrie, ar putea să examineze problema recunoașterii reunificării Crimeii cu Rusia și anularea sancțiunilor impuse Moscovei. Acesta a adăugat, de asemenea, că locuitorii Crimeii își doresc să rămână cu Rusia, și nu acolo unde au fost, adică în Ucraina. La Kremlin, aceste declarații au fost calificate drept “retorică preelectorală”.

Crimeea a revenit în componența Federației Ruse în urma unui referendum organizat după lovitura de stat din Ucraina. Pentru unirea cu Rusia s-au pronunțat peste 95 la sută dintre locuitorii peninsulei.

Fluxul de știri
0