Șocant: propagandiști NATO care au alimentat războiul civil din Ucraina

© Sputnik / Павел Паламарчук / Accesați arhiva multimediaДорожный знак, обозначающий территорию Украинского государства
Дорожный знак, обозначающий территорию Украинского государства - Sputnik Moldova
Abonare
Mii de emailuri sparte de un grup de hackeri și publicate pe DC Leak descoperă existența unei rețele de agitatori care au alimentat războiul din Ucraina prin manipulare și dezinformare.

CHIȘINĂU, 2 Aug — Sputnik. Publicarea recentă a conversațiilor purtate dintre unii reprezentanți ai comandamentului NATO din Europa, obținute de un grup de hackeri, descoperă existența unei rețele de agitatori americani care au alimentat războiul civil din regiunile de est ale Ucrainei, furnizând informații eronate despre rolul Rusiei în conflictul din Donețk și Lugansk, scrie publicația germană Die Spiegel.

Potrivit sursei citate, o rețea de persoane influente a încercat să promoveze pe lângă administrația americană ideea necesității de a furniza administrației de la Kiev arme letale, prin exagerarea rolului Rusiei în regiunile din est ale Ucrainei și descrierea unor scenarii apocaliptice.

"Frontul de luptă este peste tot", scrie Karber lui Breedlove într-un e-mail la începutul anului 2015, afirmând că agenții ruși și oamenii lor "au început lansarea unei serii de atacuri teroriste, asasinate, răpiri și atacuri cu bombă asupra infrastructurii", cu scopul destabilizării Kievului și altor orașe ucrainene.

Ar fi vorba de generalul Philip Mark Breedlove, fostul comandant al trupelor SUA din Europa, comandantul NATO Wesley Clark, ambasadorul SUA la Kiev Geoffrey Pyatt, Victoria Nuland și Phillip Karber, cadru didactic la Georgetown University și președintele Fundației Potomac, un think-tank înființat de compania de armament BDM.

După schimbarea regimului de la Kiev, noile autorități au apelat la Fundația Potomac, care pretinde că ar fi ajutat unele state să adere la NATO. Anume această structură ar fi servit ca sursă de informare pentru ambasada americană de la Kiev, cu privire la situația din regiunile din estul Ucrainei, livrând de cele mai dese ori informații eronate.

Anume comandantul NATO Wesley Clark și Phillip Karber promovau intens idea că în cazul în care Ucraina va fi abandonată, China va fi motivată să-și extindă influența în zona pacificului, ceea ce ar însemna colapsul NATO.

Karber ar fi încercat să intermedieze livrarea către Ucraina de armament din Polonia și Pakistan, însă acest plan a eșuat din cauza opoziției Consiliului de Securitate al SUA, dar și din cauza reticenței Germaniei, care s-a opus livrărilor armamentului Ucrainei între 2014-2015.

Die Spiegel scrie că Karber este un individ cu un trecut dubios, care în anii 80 a lucrat pentru compania de armament BDM. În 1985 acesta afirma că URSS planifică să atace țările NATO, bazându-se pe anumite documente traduse greșit.

Solicitat de publicația germană, președintele Fundației Potomac a confirmat autenticitatea scrisorilor publicate, afirmând că „a avut mai mult dreptate decât a greșit".

Fluxul de știri
0