BUCUREŞTI, 2 august — Sputnik. Bennu 101955 are un diametru de aproximativ 1.640 de picioare și se rotește în jurul Soarelui cu o viteză de 63.000 de mile pe oră, iar la fiecare 6 ani orbita asteroidului traversează orbita Pământului, ceea ce înseamnă că s-ar putea, în cele din urmă, să se ciocnească cu Pământul, conform publicaţiei britanice Independent.
Pentru pregătirea mai bună în vederea acestui eveniment apocaliptic, NASA lansează luna viitoare nava spațială OSIRIS — Rex pentru a colecta informaţii despre asteroid. Nava spațială va colecta între 60 și 400 de grame de sol şi se va întoarce pe Pământ în 2023. Aceste probe vor ajuta oamenii de știință să înțeleagă structura chimică a asteroidului Bennu și modul în care fluctuațiile de temperatură afectează asteroidul. În acest fel va fi înţeleasă mai bine orbita asteroidului şi pericolul potenţial.
„[Misiunea] este cheia căutării noastre pentru materialele organice de pe Bennu. În special ne vom baza cercetarea pe localizarea zonelor de pe Bennu bogate în molecule organice pentru identificarea posibilelor situri de valoare științifică, precum și pe compoziția generală a asteroidului", a declarat, potrivit NASA, Dante Lauretta, profesor la Arizona University.
Dar cercetarea reprezintă mai mult decât evitarea unei ciocniri apocaliptice cu Terra. Potrivit profesorului Lauretta, misiunea OSIRIS ar putea ajuta omenirea să înțeleagă mai bine propriile sale origini.
"Noi credem că Bennu este o capsulă a timpului de la începuturile sistemului nostru solar. Deci, proba poate deține potențiale răspunsuri la întrebările cele mai fundamentale ale ființelor umane, cum ar fi "De unde venim?", a subliniat profesorul pentru ABC News.
Elementele organice găsite pe asteroidul descoperit în 1999 ar putea indica originile vieții de pe Pământ și poate chiar oferi indicii cu privire la faptul că viața a existat vreodată pe alte planete din sistemul nostru solar.
Momentan nu este nevoie să intrăm în panică. Bennu are doar 1 la 2,700 șanse să lovească Pământul între 2175 și 2196.