Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Procuratura apără drepturile victimelor represiunilor politice

© Sputnik / Мирослав РотарьГенеральная прокуратура РМ
Генеральная прокуратура РМ - Sputnik Moldova
Abonare
Procuratura a declarat victime ale represiunilor politice şi a reabilitat mai bine de 61 de mii de persoane.

CHIŞINĂU, 2 aug – Sputnik. Potrivit Procuraturii Generale, pe parcursul primului semestru al acestui an, în scopul reabilitării persoanelor supuse represiunilor politice, procurorii au soluţionat 72 de cereri de reabilitare.

În baza cererilor depuse de către cetăţeni, au fost întocmite şi expediate 76 de certificate de reabilitare în privinţa a 97 de persoane.

Concomitent, au fost declarate victime ale represiunilor politice şi reabilitate 48 persoane, inclusiv 10 persoane născute în locurile de represiune, în familia părinţilor deportaţi şi actualmente reabilitaţi, 26 de persoane condamnate ilegal din motive politice în baza deciziilor organelor extrajudiciare,12 persoane care au fost internate în lagărele sovietice de control şi filtrare pentru participare prin mobilizare la cel de-al doilea Război Mondial.

De asemenea, procurorii au declarat la Curtea Supremă de Justiţie 22 recursuri în anulare împotriva hotărârilor judecătoreşti, adoptate în privinţa a 22 persoane, fiind solicitată casarea acestor hotărâri, încetarea proceselor penale şi reabilitarea condamnaţilor.

În cadrul examinării cererilor de reabilitare, declararea recursurilor în anulare şi dosarelor de arhivă în privinţa persoanelor condamnate în baza deciziilor organelor extrajudiciare, procurorii au verificat şi studiat, în cursul primelor 6 luni ale acetui an, 89 de dosare de deportare şi condamnare şi 33 de dosare de control şi filtrare, parvenite de la MAI, SIS şi Arhiva Naţională.

În total, începând cu anul 1989 şi până în prezent, Procuratura Generală, în limitele competenţei sale, a declarat ca victime ale represiunilor politice şi a reabilitat 61 de mii 127 de persoane.

Fluxul de știri
0