Cum se spălau banii în clanul Bogdan Olteanu - Liviu Mihaiu - S. O. Vântu

© AP Photo / Vadim GhirdaDNA
DNA - Sputnik Moldova
Abonare
Dosarul viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, arată cum demnitarul a primit mită de la Liviu Mihaiu pentru a-l pune pe acesta în funcţia de guvernator al Deltei Dunării, banii circulând prin mai multe comapnii off-shore din America controlate de Sorin Ovidiu Vântu.

BUCUREŞTI, 31 iulie — Sputnik. Din martie 2006, Ionuț Adrian Eftime și tatăl său, sindicalistul Ion Eftime, administrează compania offshore IT & Media Production, înregistrată în statul american Delaware, arată documentele publicate de RiseProject

Aceasta este adresa din conturile căreia provine mita de 1 milion de euro pe care Eftime Jr. a dat-o lui Bogdan Olteanu în octombrie 2008, la sediul PNL, după ce Liviu Mihaiu a fost pus în funcția de guvernator al Deltei Dunării.

наручники - Sputnik Moldova
Decizie: Vântu va face șase ani de pușcărie pentru 83 de milioane de euro

Procurorii DNA susțin însă că sursa inițială a banilor a fost un alt offshore, Demera Investments Ltd., înregistrat în Cipru și folosit de Sorin Ovidiu Vântu şi Liviu Luca.

Spălarea banilor s-a produs printr-un artificiu tehnic numit "Tantiemă", o soluție financiară prin care patronii de offshore scot bani lichizi din firme justificând că sumele reprezintă indemnizații proprii de management. Două astfel de operațiuni pe hârtie au direcționat un milion de euro spre Ionuț Adrian Eftime, apoi banii au fost daţi viceguvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, în favoarea lui Liviu Mihaiu.

Pe 17 septembrie 2008, offshore-ul Demera încheie un contract cu Laveco Group Limited, firmă înregistrată în Noua Zeelandă. Comisionul plătit de Demera către Laveco era de un milion de euro. Apoi Laveco virează banii în contul IT & Media Production din Bulgaria, operat de Ionuț Adrian Eftime.

A doua zi, pe 18 septembrie 2008, Liviu Mihaiu era numit Guvernator al Deltei Dunării.

Fluxul de știri
0