Proteste antiamericane masive. Manifestanţii scandează "Moarte SUA" (VIDEO)

© REUTERS / Alkis KonstantinidisSupporters of Turkish President Tayyip Erdogan shout slogans on the back of a truck during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul, Turkey, July 16, 2016.
Supporters of Turkish President Tayyip Erdogan shout slogans on the back of a truck during a pro-government demonstration on Taksim square in Istanbul, Turkey, July 16, 2016. - Sputnik Moldova
Abonare
Mii de turci au protestat împotriva prezenței militare americane în țara lor în apropierea bazei militare Incirlik, unul dintre cele mai importante obiective militare NATO din Turcia.

CHIȘINĂU, 29 iulie — Sputnik. Mii de turci au protestat împotriva prezenței militare americane, transmite Sputnik International.

Demonstranții au scandat lozinci anti-americane și anti-israeliene, cerând închiderea bazei militare. În opinia lor, baza militară a fost utilizată pentru organizarea tentativei loviturii de stat, precum și pentru uciderea musulmanilor din Orientul Mijlociu.

Incirlik este o bază militară din amplasată în provincia Adana și este utilizată de forțele aeriene americane și turcești. Aici staționează avioanele membrilor coaliției internaționale anti-ISIS și este plasat un arsenal de arme nucleare tactice.

Departamentul de Stat al SUA a emis o notă de avertisment pentru cetățenii americani care activează la baza militară Incirlik și anunță că reprezentanța diplomatică din Adana va fi închisă după ora 16.00, pentru a evita incidentele cu demonstranții.

Pentru cetățenii americani a fost emis un avertisment de călătorie în Turcia, în contextul în care la Ankara urmează să aibă loc acțiuni de protest antiamericane masive.

​Un sondaj recent realizat în Turcia arată că după eșuarea loviturii de stat doar 17 la sută dintre cei chestionați susțin SUA, iar sentimentele antiamericane sunt în creștere pe măsura în care autoritățile americane refuză să-l extrădeze pe Fethullah Gulen.

​În noaptea de 15 spre 16 iulie un grup de militari turci au încercat să organizeze o lovitură de stat. Cele mai importante confruntări dintre forțele puciștilor și pro-guvernamentale au avut loc în Ankara și Istanbul.

Fluxul de știri
0