Morala istoriei: Turcia și-a învățat lecția din recenta ceartă cu Rusia

© AFP 2024 / ADEM ALTANTurkish President Tayyip Erdogan speaks during a news conference following the National Security Council and cabinet meetings at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, July 20, 2016
Turkish President Tayyip Erdogan speaks during a news conference following the National Security Council and cabinet meetings at the Presidential Palace in Ankara, Turkey, July 20, 2016 - Sputnik Moldova
Abonare
Natura relațiilor cu Rusia determină rolul Turciei pe plan regional și mondial. În viitorul apropiat ar trebui să ne așteptăm la schimbări radicale în relațiile rus-turce.

CHIȘINĂU, 28 iulie — Sputnik. Turcia vrea să ridice relațiile cu Federația Rusă la un nou nivel, a declarat recent viceprim-ministrul turc Mehmet Şimşek.

Comentând aceste declarații, Suleyman Sensoy, directorul Centrului Asiatic pentru Studii Strategice a declarat pentru Sputnik că acest lucru ar putea însemna că Ankara a tras toate învățămintele din criza în relațiile cu Moscova.

"Traiectoria de dezvoltare a relațiilor bilaterale dintre anumite țări stabilește nivelul de interdependență între ele", a declarat Suleyman Sensoy.

НАТО - Sputnik Moldova
EXPERT în anti-terorism: Turcia vrea să scape de infrastructura americană

De asemenea, acesta a menționat că au avut loc schimbări profunde în politica externă a Turciei față de Rusia, în cadrul unei paradigme absolut noi.

Analistul politic a explicat că acest lucru pornește nu doar de la schimbările radicale în relațiile dintre Turcia și Occident. Rădăcinile relațiilor dintre Turcia și Rusia sunt mult mai profunde. Practic, relațiile cu Rusia definesc poziția și importanța Turciei pe arena internațională. Iată de ce legăturile ruso-turce nu au doar o importanță regională, ci mondială.

Turcia a tras toate învățămintele necesare din lecția crizei relațiilor cu Rusia, afirmă Sensoy. Ankara a văzut că Rusia a susținut-o într-o perioadă critică, după eșecul loviturii de stat și acest lucru înseamnă un progres serios în relațiile bilaterale dintre cele două state.

Пассажирский самолет ТУ-134 - Sputnik Moldova
Rusia
Când vor fi reluate zborurile aeriene dintre Rusia și Turcia

Astfel, Turcia va încerca să asigure o continuitate a tuturor relațiilor cu Rusia, dar într-o măsură mult mai mare decât erau înainte de a fi doborât avionul de vânătoare rus în Siria, în noiembrie anul trecut. În plus, Ankara va lua toate măsurile necesare pentru prevenirea unor incidente similare în zonele de interes reciproc și, eventual, va exista o anumită declarație politică la acest subiect.

Suleyman Sensoy a remarcat faptul că viceprim-ministrul Simsek este responsabil pentru dezvoltarea financiară și economică a Turciei, prin urmare, cuvintele sale ar putea însemna că noul nivel al relațiilor ruso-turce va însemna, în primul rând, îmbunătățirea relațiilor comerciale, economice și energetice între cele două state.

Cu toate acestea, el nu a exclus faptul că acest lucru va îmbunătăți legăturile în sfera de securitate dintre Moscova și Ankara. Ar putea exista o dezvoltare a relațiilor Turciei cu Organizația de Cooperare Shanghai, a sugerat el, adăugând că Turcia este destul de interesată în schimbarea statutului său în organizație la nivelul de membru-observator.

Fluxul de știri
0