Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Dughin: Moldova poate să renască prin cultură română și rusă

© Sputnik / Руслан Кривобок / Accesați arhiva multimediaА.ДУГИН / Aleksandr Dughin
А.ДУГИН / Aleksandr Dughin - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova are nevoie de o idee unificatoare, prin apelarea la tezaurul culturii românești și rusești. Conștientizarea comuniunii ortodoxe dintre ruși și români ar putea deveni o soluție la crizele politice ale societății moldovenești, consideră politologul rus, Aleksandr Dughin.

CHIȘINĂU, 28 iulie – Sputnik. Republica Moldova trebuie să unească tot ce înseamnă România și Rusia profundă, consideră filosoful și geopoliticianul rus Aleksandr Dughin. Potrivit lui, apelarea la izvoarele culturii tradiționale românești și rusești ar putea deveni alternativa la ofertele liberalilor pro-occidentali și a pro-rușilor nostalgici după URSS.

”Oare de ce nu ar renaște cultura comună moldo-română, fiind adus astfel un omagiu nu doar lui Eminescu, dar și lui Nae Ionescu, Mircea Eliade și genialului și inegalabilului Lucian Blaga. De ce nu ne-am aminti de filosofii-isihaști din cercul “Rugul Aprins”, tradiționaliștii și atoniții, care îl studiau pe Guenon și moștenirea călugărilor din Optina? De ce nu ne-am aminti și de Paisie Velicikovski, care a renăscut viața monahală în România și Rusia?”, se întreabă Dughin.

Работа Екатеринбургского завода по обработке цветных металлов - Sputnik Moldova
O nouă deschidere din partea Rusiei în problema tezaurului românesc

Dughin mai subliniază, citându-l pe Hegel, că un popor există acolo unde există un Stat puternic sau o filosofie profundă, iar atunci când nu există nici una, nici alta, nu va exista nici poporul.

Filosoful rus este de părere că așa-numiții lideri politici pro-ruși din Republica Moldova, care au un nivel scăzut de cultură și utilizează retorica nostalgiei după trecutul sovietic, fac jocul elitelor liberale pro-occidentale, provocând reacții de respingere din partea tineretului.

„Elitele liberale oferă mereu alternative false: fie Moscova, fie București, cea de a doua însemnând, de fapt, Uniunea Europeană. Astfel, societatea este dezbinată, apar lozinci extremiste, iar o nouă criză este garantată”, spune Dughin.

În opinia lui, faptul că majoritatea moldovenilor susțin vectorul eurasiatic nu înseamnă că moldovenii ar întoarce spatele românilor, cu care sunt legați prin comuniune de limbă, religie, psihologie, mituri și tradiții.

“În Moldova trebuie adunat și unificat tot ce înseamnă Rusia ortodoxă profundă și România profundă. Nu trebuie să alegem, ci să unificăm, să reînviem și să reafirmăm cele mai sublime orizonturi ale înrudirii duhovnicești ale popoarelor ortodoxe”, conchide Aleksandr Dughin.

Fluxul de știri
0