Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Opoziției nu-i vor ajunge voturi pentru demiterea guvernului Filip

© Sputnik / Мирослав РотарьПарламент заседание 11.03.2016
Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Abonare
La ședința plenară specială de miercuri a Parlamentului are loc examinarea votului de neîncredere unor membri ai cabinetului de miniștri, dar prima chestiune este votul de neîncredere întregului Guvern. Experții consideră că inițiativa socialiștilor nu va fi susținută de majoritatea deputaților.

CHIȘINĂU, 27 iul — Sputnik, Daria Cernega. Rezultatul examinării votului de neîncredere Guvernului lui Pavel Filip este previzibil, deoarece inițiatorilor lui nu le ajung voturi pentru demiterea cabinetului de miniștri, a declarat pentru Sputnik Victor Ciobanu, analist politic.

Парламент заседание 11.03.2016 - Sputnik Moldova
Politică
Incredibil: moțiune de cenzură contra Guvernului Filip

Anterior, o inițiativă similară a fost înaintată de către Partidul Socialiștilor care a fost susținută de unii deputați comuniști. Miercuri va avea loc o ședință specială a Parlamentului la care va fi examinat votul de neîncredere guvernului și votul personal de neîncredere unor membri ai Guvernului.

"Puterea poartă un monolog: singură a elaborat foia de parcurs a reformelor, singură o urmează și singură își bifează realizările. Se creează impresia că rezultatele actualilor guvernatori se reduc doar la faptul că ei votează anumite legi. Dar acesta încă nu este un rezultat", a spus Ciobanu.

Potrivit expertului, o altă problemă dureroasă care va fi discutată în timpul votului de neîncredere, va fi cea a relațiilor dintre Republica Moldova și Fondul Monetar Internațional.

Ciobanu a mai remarcat că deocamdată nu avem motive să considerăm că monolitul puterii Parlamentare s-ar clătina. Potrivit politologului, până la alegerile șefului statului, fixate în Moldova pentru 30 octombrie, actuala putere își va păstra status-quo. Dar Ciobanu nu exclude că după aceea situația s-ar putea schimba.

Anterior, socialiștii au declarat că în fiecare săptămână vor înainta voturi personale de neîncredere membrilor Guvernului. Parlamentul Moldovei nu a susținut voturile personale de neîncredere ministrului Educației Corina Fusu, ministrului Apărării Anatol Șalaru, ministrului Finanțelor Octavian Armașu, ministrului Transportului și Infrastructurii Drumurilor al țării Iurie Chirinciuc, șefului de la Ministerul Muncii Stela Grigoraș și ministrului Justiției Vladimir Cebotari, care au fost și ele înaintate de socialiști.

La fel, au fost înregistrate inițiative de exprimare a votului personal de neîncredere vicepremierului pe probleme sociale Gheorghe Brega și ministrului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor Vasile Bâtcă.

Fluxul de știri
0