Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Expert: Atacurile teroriste din UE vor fi tot mai sângeroase și mai frecvente

© Sputnik / Мирослав РотарьВалерий Осталеп
Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Abonare
Seria atacurilor teroriste din UE va continua cu o și mai mare intensitate. Moldoveni plecați acolo după câștig vor trebui să revină acasă și să o ia de la început. De această părere este expertul Valeriu Ostalep care a acordat un interviu studioului radio Sputnik Moldova.
Expert: Atacurile teroriste din UE vor fi tot mai sângeroase și mai frecvente

Fostul ministru adjunct de Externe de la Chișinău Valeriu Ostalep consideră că de atentatele teroriste care au loc în țările Uniunii Europene, Franța, Germania, Belgia, sunt responsabili liderii politici ai acestor țări, dar și cei ai comunității europene. Ei au provocat criza imigranților, care, drept rezultat, a declanșat valul de atacuri teroriste, spune expertul.  

Liderii europeni sunt responsabili de atacurile teroriste ce se țin lanț

"Eu cred că liderii actuali ai Uniunii Europene sunt depășiți. O spun deschis: criza migraților a fost, în mare măsură, creată și provocată de înșiși liderii Uniunii Europene, care fie nu au înțeles ce fac, și asta denotă că ei sunt incompetenți, fie au fost impuși să o facă, și asta denotă că ei sunt iresponsabili. Eu au întreprins acești pași care au provocat situația de astăzi", a declarat.

Fostul ministru adjunct de Externe este de părere că astăzi nu se mai poate vorbi de securitate și siguranță în Uniunea Europeană.

"Sigur că au să întreprindă niște acțiuni. Au să se facă noi proiecte de finanțare a structurilor de forță, de securitate. Dar asta nu e o soluție. Problema atacurilor teroriste în Uniunea Europeană va persista minimum un deceniu. Și această problemă o să se agraveze. Hotărât că problema nu va fi soluționată, ea va deveni tot mai gravă", a spus Ostalep.

Expertul consideră că liderii europeni nu sunt în stare să rezolve problema și nici măcar nu au o soluție teoretică pentru ea. "Ei i-au chemat pe acești refugiați, dar nu-i pot deporta. Unde să-i deporteze, care este mecanismul? Sunt sute de mii de oameni, îi încarci în tren și unde-i trimiți?", întreabă expertul moldovean.    

Autoritățile germane, lipsite de viziune   

Valeriu Ostalep spune că este un observator atent al situației din Germania și nu-ți poate explica comportamentul conducerii acestei țări, care, în opinia lui, este lipsită de orice viziune.   

"Eu mă ocup de Germania de mulți ani și discut cu mulți oameni de acolo. Și îi întreb la ce o să ducă această situație, care este punctul final? Și răspunsul lor este că ei nu înțeleg ce stă la baza deciziilor luate de administrația țării lor care tolerează migrația. Și fiecare nou pas întreprins de conducerea Germaniei comportă mai multe pericole decât precedentul. Cetățenii germani nu-și pot explica lipsa de viziune a Berlinului, spre exemplu, în chestiunea ce ține de integrarea sutelor de mii de imigranți în societatea germană. Această viziune lipsește. Autoritățile germane le spun imigranților: "Voi trebuie să vă integrați!", dar aceștia, pur;i simplu, nu au de gând să se integreze", a constatat Ostalep.

Expertul afirmă că serviciile de informații și securitate din statele membre le Uniunii europene nu sunt în stare să lupte cu teroriștii, care dacă astăzi aceștia acționează mai mult pe cont propriu, fără a fi bine organizați.

"Ceea ce s-a întâmplat în Germania, lanțul de atacuri teroriste, este un dezastru. Asta înseamnă că întregul sistem este disfuncțional. În Munchen au fost mobilizați două mii de polițiști care nu au fost în stare să înțeleagă cine, când și unde împușcă. Acest lucru se întâmplă în Germania! Dar vă puteți imagina cât de vulnerabile sunt alte state, care, pur și simplu, sunt total nepregătite de a face față acestor provocări", a spus Ostalep.

Fostul ministru adjunct de Externe Valeriu Ostalep consideră că în aceste condiții moldovenii care sunt plecați la muncă sau cu traiul în țările Uniunii Europene trebuie să se gândească să revină acasă, să schimbe situația în Republica Moldova.  

Fluxul de știri
0