Economistul Vlad Nani, care este lector la Universitatea Tehnică din Moldova, spune că patentele de întreprinzător sunt o moștenire a anilor ‘90, atunci când cetățenilor Republicii Moldova li s-au oferit niște pârghii, niște instrumente pentru a supraviețui în noile realități, în condițiile economiei de piață.
"Deși au trecut atâția ani, nici acum nu avem o situație cu mult mai bună. Nimic nu s-a schimbat în esență. Acum oamenii nu o duc mai bine decât atunci. Cu siguranță, guvernanții nu țin cont de realitățile din raioane. Din câte înțelegem, omul, cetățeanul are nevoie de această patentă. Fraudele de proporții le fac alții, nu cei care vând cu bucata, în baza patentei de întreprinzător", a spus Vlad Nani.
El a mai spus că autoritățile au dreptate atunci când spun că în prezent, patenta de întreprinzător nu este folosită conform destinației.
"60-70 la sută dinte deținătorii de patente practică exclusiv comerțul cu amănuntul în baza lor, ceea ce nu este chiar o practică europeană. Dar nici realitățile noastre economice nu sunt chiar europene", a mai spus economistul Vlad Nani.
Autor: Sergiu Praporșcic