Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Chișinăul interzice comerțul în baza patentei la indicația Bruxelles-ului

© Sputnik / Мирослав РотарьVlad Nani
Vlad Nani - Sputnik Moldova
Abonare
Economistul Vlad Nani spune că este foarte probabil că autoritățile de la Chișinău interzic practicarea activității de întreprinzător în baza patentei, din 1 ianuarie 2017, la indicațiile venite de la Bruxelles și de la FMI.
Expert: Chișinăul interzice comerțul în baza patentei la indicația Bruxelles-ului

Economistul Vlad Nani, care este lector la Universitatea Tehnică din Moldova, spune că patentele de întreprinzător sunt o moștenire a anilor ‘90, atunci când cetățenilor Republicii Moldova li s-au oferit niște pârghii, niște instrumente pentru a supraviețui în noile realități, în condițiile economiei de piață.

"Deși au trecut atâția ani, nici acum nu avem o situație cu mult mai bună. Nimic nu s-a schimbat în esență. Acum oamenii nu o duc mai bine decât atunci. Cu siguranță, guvernanții nu țin cont de realitățile din raioane. Din câte înțelegem, omul, cetățeanul are nevoie de această patentă. Fraudele de proporții le fac alții, nu cei care vând cu bucata, în baza patentei de întreprinzător", a spus Vlad Nani.

El a mai spus că autoritățile au dreptate atunci când spun că în prezent, patenta de întreprinzător nu este folosită conform destinației.

"60-70 la sută dinte deținătorii de patente practică exclusiv comerțul cu amănuntul în baza lor, ceea ce nu este chiar o practică europeană. Dar nici realitățile noastre  economice nu sunt chiar europene", a mai spus economistul Vlad Nani.

Autor: Sergiu Praporșcic     

Fluxul de știri
0