Acuzații: angajaţii BNR şi-au luat limuzine cu banii de la FMI

© Sputnik / Владимир Трефилов / Accesați arhiva multimediaДенежные купюры
Денежные купюры - Sputnik Moldova
Abonare
Acuzaţiile economistul Lucian Isar ar putea clătina din temelii Banca Naţională a României în urma dezvăluirilor din interior conform cărora împrumutul la FMI a fost umflat artificial de cei care conduc instituţia.

BUCUREŞTI, 25 iulie — Sputnik. Legea spune că pierderile înregistrate de BNR sunt acoperite de la bugetul statului, dar raportul instituţiei arată că rezultatul negativ de anul trecut va fi compensat din profiturile viitoare, scrie Lucian Isar pe blogul său.

BNR a distribuit 9,99% din profitul din 2012, adică aproape 14 milioane de lei, către angajaţi, prin fondul de participare a salariaţilor la profit. Asta înseamnă că anumiți angajați ai BNR și-au luat bonusuri din împrumutul de la FMI.

"Bonusul de "pana in 10%" din profit (de aici apare că merg până în buza cu 9,99%) il iau unii angajaţi BNR în fiecare an în care "fac profit" pe emisiune monetară, rezerva valutară a statului, aur, menţinerea de dobânzi şi rezerve minime la niveluri ridicate etc.", scrie economistul.

Insă rezultatul BNR din 2012 a fost influențat pozitiv de împrumutul contractat de România cu FMI, la recomandarea BNR. Isar argumentează că împrumutul luat de țara noastră de la Fondul Monetar a fost mult prea mare.

"La momentul estimării dimensiunii împrumutului, FMI şi BNR considerau că în 2009, creşterea economică va fi de 3%. În 2009 economia României a "crescut" cu minus 7,1%, Diferenţa de prognoză de 10,1% din PIB doar pentru un singur an, adică aproximativ de 15 miliarde de euro se regăseşte în rateul de estimare, în folosul bonusului BNR", subliniază Isar.

Asta înseamnă că România nu a folosit aproape 8 miliarde de euro. Mai mult, BNR s-a aflat pe pierdere în aproape toţi anii de după revoluție, iar de fiecare dată statul a acoperit deficitul în timp ce angajaţii şi-au luat limuzine de 1 milion de euro.

"Când a reuşit să treacă pe profit, cum sunt anii cu împrumuturi FMI, şi-au acordat bonusuri de performanţă. Limuzinele, 5 bucăţi a 1 milion de euro au fost achiziţionate şi în ani cu pierderi", a mai scris economistul Lucian Isar.

Fluxul de știri
0