Îngrijorător: în România, 80% din spitalele ar trebui să fie închise

© Sputnik / Evghenii PanasencoSpital
Spital - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Sistemul medical din România se află într-o situație dezastruoasă din cauza că nu a constituit o prioritate în ultimele decenii. În situația actuală, aproximativ 80 la sută din spitalele românești ar trebui să fie închise.

BUCUREȘTI, 25 iulie — Sputnik. Sistemul de Sănătate are foarte multe vulnerabilităţi. Dacă s-ar aplica toate măsurile punitive, circa 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă care ar arunca România în criză, a declarat Vlad Voiculsescu într-un interviu oferit publicației capital.ro.

"Da, trebuia luate foarte multe măsuri şi nu s-au luat, iar sistemul are foarte multe vulnerabilităţi. Iar faptul că nu s-au luat măsuri fie proactive fie coercitive, respectiv de controale şi amenzi, fie de prevenire şi investiţii, ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi. Dacă ar fi să aplicăm acum toate măsurile punitive, 80% din spitale ar trebui închise, ceea ce este o opţiune complet nerealistă şi ar arunca ţara în criză", consideră ministrul.

În același timp, acesta spune că ideea privatizării spitalelor nu ar reprezenta o soluție.

"Privatizarea, în general, contrar celor spuse de unii, nu este o prioritate a mandatului meu sau a guvernului din care fac parte. Privatizarea spitalelor nu e un panaceu universal. Pentru anumite arii, privatizarea poate fi o soluţie, respectiv pentru anumite servicii ambulatorii care pot fi standardizate şi pot fi livrate în condiţii optime, la costuri poate mai mici", subliniază ministrul.

Referindu-se la fondurile europene, acesta a menționat că din României îi vor fi alocate doar 150 de milioane de euro pentru trei spitale regionale: Cluj, Iași, Craiova, însă această sumă nu este suficientă pentru construcția unor spitale regionale conform standarde europene.

Fluxul de știri
0