Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Cum te poți eschiva de la plata "impozitului pe lux"

Abonare
Ingenioși din fire, moldovenii au găsit o modalitate de a nu plăti "impozitul pe lux" fără ca să încalce legea. Care este găselnița moldovenilor, ne spune economistului de la Institutul de Politici și Reforme Europene Eugen Ghilețchi .
Cum te poți eschiva de la plata ”impozitului pe lux”

În situația crize economice în care se află Republica Moldova, politica bugetar-fiscală trebuie să se axeze pe reducerea cheltuielilor și să stimuleze, oferind facilități, sectorul privat. Trebuie să despovărăm sectorul privat ca acesta să devină motorul economiei. Este părerea economistului Eugen Ghilețchi, care activează în cadrul Institutului de Politici și Reforme Europene.

Potrivit lui, politica bugetar-fiscală pentru acest an este doar o continuare a ceea ce am avut și în anii precedenți. "Am avut indexări la o serie de accize, taxe vamale, fără introducerea unor impozite noi. Singurul impozit nou introdus a fost cel pe avere, care, după părerea mea, este unul total nefuncțional și nu contribuie la creșterea veniturilor la bugetul de stat", susține economistul.

Sub incidența acestui impozit cad cei care au unul sau două imobile care cumulativ au mai mult de 120 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 1,5 milioane de lei. Economistul Eugen Ghilețchi susține că este foarte ușor să te eschivezi de la plata acestui impozit, ba mai mult, el spune că unii proprietari de imobile deja fac acest lucru.

"Dacă dețineți un astfel de imobil, care are 120 de metri pătrați și o valoare cadastrală de 1,5 milioane de lei, împărțiți imobilul acesta cu o rudă și prin urmare cota-parte care vă aparține nu va cădea sub incidența acestor prevederi. Din discuțiile pe care le-am avut deja cu specialiști din domeniul cadastral am înțeles că deja unele persoane au început să-și revizuiască cotele-părți în imobilele pe care le dețin" a declarat Ghilețchi

Economistul Eugen Ghilețchi susține că, dacă Guvernul își dorea să implementeze un mecanism funcțional privind aplicarea impozitului pe avere, atunci trebuia să meargă pe introducerea treptată a acestui impozit. De exemplu, să înceapă de la o suprafață mai mică a imobilului care urma a fi impozitat și să crească treptat mărimea acestei "taxe pe lux". În acest mod, nu ar fi stimulat oamenii să se eschiveze de la plata impozitului.

 

Autor: Cristina Dănuță 

Fluxul de știri
0