Proiect inedit în România: universitatea pentru vârstnici

© Sputnik / Evghenii PANASENCOПенсионер pensionar bătrâni bătrân
Пенсионер pensionar bătrâni bătrân - Sputnik Moldova
Abonare
Anul acesta se va înființa în Galați o universitate pentru persoanele de vârsta a treia, urmându-se un curent care a luat naștere de câteva decenii în țările dezvoltate, unde astfel de proiecte au avut succes.

BUCUREŞTI, 21 iulie — Sputnik. Universitatea „Dunărea de Jos" din Galaţi va deschide din toamnă o universitate unde persoanele de vârsta a treia vor putea studia în mai multe domenii, iar proiectul se va numi „Universitatea Vârstei a Treia", relatează Adevărul.

Studenți - Sputnik Moldova
Universitățile românești cu cele mai multe locuri pentru absolvenții din Moldova

În contextul în care fenomenul îmbătrânirii demografice este tot mai accentuat și se preconizează că, până în 2050, procentul vârstnicilor va ajunge la peste 25 la sută din totalul populației, inițiatorii susțin că un astfel de proiect este binevenit.

Ei argumentează că, potrivit statisticii demografice a municipiului Galaţi, realizată pentru anii 2014-2015, numărul persoanelor din Galați cu vârsta de peste 55 ani este în jur de 45.000 din totalul de aproximativ 250.000 de locuitori ai orașului. Prin urmare, există un număr suficient de mare de persoane care ar putea fi interesate să se înscrie la studii.

Un alt argument este potențialul logistic uman de care dispune Universitatea „Dunărea de Jos": săli de curs, bibliotecă, centre de cercetare, structuri conexe şi cadre didactice cu pregătire în diverse domenii. Al treilea argument este faptul că înviințarea unei U3A la Galaţi va polariza instituții-cheie ale orașului în proiectul comun implementat de universitate.

„Prin caracterul său pluralist şi integrator, efectele cumulative ale unui asemenea demers se vor afla la intersecţia educaţiei cu viaţa socială, economică şi culturală a urbei, având totodată nebănuite reflexe conexe în sănătate, asistenţă socială, administraţie şi politică", spun inițiatorii proiectului.

Disciplinele pe care le pot studia persoanele vârstnice în anul universitar 2016-2017 sunt din variate domenii precum: Drept, Economie, Nutriţie și Ingineria alimentelor, Ştiinţe și Tehnologie, Istorie și Filosofie, Artă și Literatură, Teologie, Educaţie pentru vârsta de argint, Turism, Informatică, Kinetoterapie, Medicină și Psihologie.

Condițiile de înscriere sunt ca persoanele interesate să aibă vârsta minimă de 55 de ani și disponibilitate pentru învăţare. Înscrierile se fac la sediul Departamentului de Formare Continuă şi Transfer Tehnologic al Universității, iar taxa de înscriere este de 50 de lei. Pe 10 octombrie 2016 va avea loc deschiderea festivă a universității.

Fluxul de știri
0