Alarmant: un sfert dintre absolvenţii de gimnaziu abandonează școala

© Sputnik / Павел Лисицын / Accesați arhiva multimediaElevi, examene, gimnaziu, școală
Elevi, examene, gimnaziu, școală - Sputnik Moldova
Abonare
26 la sută dintre absolvenții clasei a VIII-a renunță la continuarea studiilor, deși învățământul obligatoriu include zece clase, iar rata abandonului școlar crește de la an la an.

BUCUREŞTI, 21 iulie — Sputnik. Motivul pentru care 26% dintre absolvenții de gimnaziu abandonează școala este lipsa resurselor materiale ale familiilor din mediul rural sau faptul că părinții sunt plecați în străinătate, informează Adevărul.

Râset, zâmbete, copii, elevi - Sputnik Moldova
Schimbări importante în structura anului școlar 2016-2017

Potrivit datelor Ministerului Educaţiei, în anul şcolar 2015-2016, în clasa a VIII-a erau înregistrați la nivel național 187.000 de elevi. La Evaluarea Naţională s-au înscris 153.672 de candidaţi. Dintre aceștia s-au înscris la repartiţia computerizată 119.578 de elevi, iar în prima etapă au fost repartizați 118.661 de elevi.

Fostul ministru al Educaţiei, Adrian Curaj, declara în februarie, pentru Agerpres, că aproape 25 la sută dintre copiii care încheie clasa a VIII-a în zona rurală nu continuă școala pentru că familia nu își permite să îi trimită la liceu.

Pentru reducerea abandonului școlar este nevoie de o serie de măsuri precum înființarea unor campusuri liceale care să sprijine copiii proveniți din mediul rural și introducerea unui sistem de școală profesională plătită, spune expertul în Educaţie Adriana Săftoiu.

„Pe lângă campusuri, cred că ar trebui să fie implementat un sistem de şcoală profesională prin care elevul să fie preluat de către o firmă care investeşte în el. Astfel, firma îşi califică forţa de muncă, elevii nu ar mai abandona şcoala, iar statul trebuie să dea nişte ajutoare angajatorului, în măsura legii, pentru că prin el elevii îşi continuă studiile", este de părere Adriana Săftoiu.

Profesorii spun că o altă cauză a abandonului școlar o reprezintă faptul că mulți părinți sunt plecați la muncă în străinatate și nu are cine să-i înscrie pe copii la liceu.

Profesorul de matematică Ştefan Vlaston se arată indignat de faptul că, deși rata abandonului școlar este atât de ridicată, nimeni nu face nimic pentru a remedia situația.

„La acest fenomen de abandon şcolar asistăm an de an. Nici o instituţie a statului nu-l observă, nu-l analizează", scrie profesorul pe blogul „Adevărul".

Fluxul de știri
0