CHIȘINĂU, 20 iul — Sputnik. Semnarea memorandumului dintre Guvernul Republicii Moldova și Fondul Monetar Internațional ar putea să întârzie din cauza alegerilor prezidențiale din toamna acestui an, este de părere expertul în economie Viorel Gîrbu, care a făcut o declarație în acest sens în exclusivitate pentru Sputnik.
Recent premierul Pavel Filip a anunțat la un post privat de televiziune că la sfârșitul lunii octombrie guvernul de la Chișinău va semna un nou memorandum de cooperare cu FMI.
”Data anunțată de premier este luna octombrie a acestui an, care nu este prea optimistă. Noi am fi putut semna acest document și mai devreme. Dar așa sau altfel, acest lucru depinde de poziția Guvernului Republicii Moldova", a spus Gârbu.
Potrivit expertului, detaliile tehnice legate de negocierile între guvern și FMI rămân, de facto, necunoscute, însă din informația care a fost făcută publică a devenit clar faptul că în cadrul negocierilor au fost atinse trei domenii — politica bugetar-fiscală, tarifele la energia electrică și rezolvarea problemelor din sectorul bancar.
"Dacă Guvernul va ceda și se va ocupa de implementarea reformelor în aceste domenii, majoritatea cărora sunt nepopulare, deoarece ele lovesc asupra populației, atunci semnarea documentului cu FMI este posibilă", a mai spus Gârbu.
Economistul a presupus că din cauza alegerilor din toamnă, reformele nepopulare din preajma acestui eveniment vor fi amânate și astfel va fi amânată și semnarea acordului cu FMI.
"Moldova ar fi putut semna mult mai devreme memorandumul cu FMI. Dar încheierea acestui acord a tot fost amânată. Acest lucru depinde, inclusiv, și felul de cum va evolua situația politică din Mțară", a mai subliniat Gârbu.
Expertul a mai opinat că și deficitul bugetar mare din acest an se va răsfrânge asupra discuțiilor cu FMI, precum și asupra populației, or Guvernul urmează să plătească pensii, salarii și alte plăți sociale.
"Banii vor veni numai după semnarea memorandumului. În acest an Moldova depinde ca niciodată de ajutorul extern. Guvernul trebuie să aleagă între două rele: sau să nu semneze documentul și astfel să nu îndeplinească condițiile FMI, sau să semneze și să implementeze reformele, care vor afecta populația", consideră Gârbu.
El a mai presupus că deblocarea totală a finanțării externe poate fi amânată anume din cauza alegerilor prezidențiale, deoarece partenerii externi par a fi dispuși să aștepte rezultatele acestor alegeri, or, ei dau banii.
Ultimul programul de cooperare a RM cu Fondul, ce a avut o durată de trei ani, a durat din ianuarie 2010 până în aprilie 2013. Ultima tranșă de 76 de milioane de dolari din 570 de milioane așa și nu a ajuns în țară, din cauza nemulțumirii FMI față de cheltuielile sociale prea mari și de deficitul bugetar sporit.