Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Clasa politică și supermarketurile, la apus de carieră

© Sputnik / Мирослав РотарьIlie Catrinoiu
Ilie Catrinoiu - Sputnik Moldova
Abonare
În liberalism statul stă degeaba, statul care nu organizează şi nu răsplăteşte munca, ci exploatarea. Ce este România astăzi? Cel mai liberal stat din lume cu cea mai cosmopolită populație pentru care munca nu există. În felul acesta își începe criticul social Ilie Catrinoiu editorialul pentru studioul radio de la Sputnik Moldova.
Clasa politică și supermarketurile, la apus de carieră

Klaus Iohannis a promulgat luni legea supermarketurilor. Ar trebui ca 51% din produsele comercializate de retaileri să fie româneşti, dar nu se va întâmpla acest miracol. Legea a fost criticată de reprezentanţii marilor reţele comerciale pe motiv că, vezi Doamne, se încalcă "comerţul modern", dispare "piaţa liberă", se ignoră principiile liberalismului. Normal că se încalcă liberalismul. Dar e puţin lucru să încalci principiile liberalismului. Liberalismul nu trebuie încălcat, trebuie epurat pentru totdeauna.

Statul liberal este statul degeaba care nu organizează şi nu răsplăteşte munca, ci exploatarea. România de un sfert de secol stă degeaba şi taie frunză pentru câinii altora. Ciocoii, bastarzii, politrucii, peştii şi prostituatele sunt singurele categorii sociopate care se dezvoltă sub protecţia statului liberal. Altceva nu poate produce statul liberal. Veţi spune că nu este aşa? În ce prosperă România? Suntem pe primul loc în Europa la traficul sexual, dar în schimb nu producem nici măcar roşii şi fructe pentru piaţa internă.

Ce este România astăzi? Cel mai liberal stat din lume cu cea mai cosmopolită populaţie pentru care munca nu există. România n-are un sistem de învăţământ performant care să fie conectat la o piaţă a muncii solidă şi productivă, competitivă pe o nişă globală, dar în schimb are un "stat de drept" funcţional şi teoretizat în sute de biblioteci publicate în doar două decenii. Şi mai are o concentrare a Mall-urilor şi a supermarketurilor pe cap de locuitor mai mare decât în oricare alt stat occidental.

Legea supermarketurilor nu va fi aplicată pentru că nu există mecanismele de producţie agricolă care să alimenteze rafturile magazinelor. Pentru asta, trebuie schimbată din temelii însăşi structura statului. Am avut în trecut statul socialist, capitalist în esenţă; de două decenii avem statul liberal, ultracapitalist; acum trebuie implementat statul civic, statul proprietarilor de capital şi muncă productivă. Statul nu este rău în sine, dar depinde ce stat ne dorim. Statul român, naţional şi unitar, nu poate fi decât statul autorităţii legii şi dreptăţii sociale, iar legea şi dreptatea se impun prin forţă, nu prin discursuri şi decrete.

Românismul şi autoritarismul sunt cele două aripi ale democraţiei economice. În mod normal, această lege trebuia însoţită de taxarea progresivă şi agresivă a băncilor şi corporaţiilor, cu cel puţin 70% din profitul pe care îl fac în România. Dacă vor; dacă nu vor, pot să plece de unde au venit pentru că acolo de unde au venit sunt în pierdere şi au ajuns în România ca să-şi acopere pierderile pe care le suferă în vest. Retailurile şi băncile au făcut pe timp de criză profituri mai mari decât înainte de criză şi au exportat în conturile acţionarilor peste 80% din miliardele de dolari făcute în România.

Lumea se schimbă; şi se schimbă radical şi repede. Numai politrucii, bancherii şi acţionarii sunt pe altă frecvenţă.

Autor: Ilie Catrinoiu 

Fluxul de știri
0