CHIȘINĂU, 20 iul — Sputnik. Cea mai mare parte a mijloacelor financiare — 36 de milioane 370 mii de lei din bugetul pentru acest an al call-centrului urmează a fi cheltuiți pentru crearea sistemului informațional, care va recepționa și va prelucra apelurile cetățeni la numărul 112.
Totodată, potrivit MTIC, pe viitor vor fi necesare mijloace suplimentare, iar costul total al sistemului va fi determinat după licitație.
Mai mult, în 2016 ministerul planifică să facă achiziții în valoare de 2 milioane 500 de mii de lei pentru acest serviciu de urgență. Aproximativ același volum de mijloace (două milioane 388 mii lei) vor fi cheltuite pentru remunerarea personalului antrenat în crearea serviciului. Promovarea serviciului în 2016 va fi de asemenea foarte costisitoare și va fi de circa două milioane 45 de mii de lei. Alte 700 de mii de lei vor fi cheltuiți pentru deplasări, întreținerea transportului și deservirea computerelor.
Munca serviciului de salvare va fi organizată după principiul unui "ghișeu unic". Acesta va recepționa de pe numărul 112 toate apelurile excepționale. La ora actuală apelurile de urgență se fac la câteva numere — 901, 902, 903, 904.
Ministrul Vasile Botnari a declarat anterior că unificarea numerelor serviciilor excepționale este necesară în legătură cu faptul că în cazul apariției unei situații de urgență, la locul incidentului va fi nevoie de prezența concomitentă a specialiștilor câtorva servicii. După ce va fi pus în aplicare serviciul 112, timpul pentru procesarea fiecărui apel va fi reds de la șapte minute la 30 de secunde.