Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Milioane din buget pentru un serviciu de urgență ce deocamdată nu există

© SputnikСлужба 112
Служба 112 - Sputnik Moldova
Abonare
Ministrul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, Vasile Botnari, a declarat anterior că serviciul unic de urgență 112 va începe să funcționeze în regim de testare deja la sfârșitul anului 2016. Pentru crearea și întreținerea serviciului în acest an va fi nevoie de 50 de milioane de lei.

CHIȘINĂU, 20 iul — Sputnik. Cea mai mare parte a mijloacelor financiare — 36 de milioane 370 mii de lei din bugetul pentru acest an al call-centrului urmează a fi cheltuiți pentru crearea sistemului informațional, care va recepționa și va prelucra apelurile cetățeni la numărul 112.

Vasile Botnari - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Serviciul apelurilor de urgență 112, lansat anul acesta în regim de testare

Totodată, potrivit MTIC, pe viitor vor fi necesare mijloace suplimentare, iar costul total al sistemului va fi determinat după licitație.

Mai mult, în 2016 ministerul planifică să facă achiziții în valoare de 2 milioane 500 de mii de lei pentru acest serviciu de urgență. Aproximativ același volum de mijloace (două milioane 388 mii lei) vor fi cheltuite pentru remunerarea personalului antrenat în crearea serviciului. Promovarea serviciului în 2016 va fi de asemenea foarte costisitoare și va fi de circa două milioane 45 de mii de lei. Alte 700 de mii de lei vor fi cheltuiți pentru deplasări, întreținerea transportului și deservirea computerelor.

Munca serviciului de salvare va fi organizată după principiul unui "ghișeu unic". Acesta va recepționa de pe numărul 112 toate apelurile excepționale. La ora actuală apelurile de urgență se fac la câteva numere — 901, 902, 903, 904.

Ministrul Vasile Botnari a declarat anterior că unificarea numerelor serviciilor excepționale este necesară în legătură cu faptul că în cazul apariției unei situații de urgență, la locul incidentului va fi nevoie de prezența concomitentă a specialiștilor câtorva servicii. După ce va fi pus în aplicare serviciul 112, timpul pentru procesarea fiecărui apel va fi reds de la șapte minute la 30 de secunde.

Fluxul de știri
0