CCR a aprobat inițiativa de organizare a referendumului pe tema familiei

© Sputnik / Дмитрий Коробейников / Accesați arhiva multimediaFamilie tradițională, odihnă. СЕМЬЯ ФОНТАН ЦПКИО
Familie tradițională, odihnă. СЕМЬЯ ФОНТАН ЦПКИО - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Curtea Constituțională a României (CCR) a constatat miercuri, 20 iulie, că propunerea legislativă cetățenească de revizuire a Constituției, referitoare la faptul că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, îndeplinește condițiile privind declanşarea referendumului naţional.

BUCUREŞTI, 20 iulie — Sputnik. Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de către judecătorii Curţii Constituţionale, preşedintele CCR, Valer Dorneanu, precizând că nu este atributul Curţii să stabilească noţiunea de familie, informează Agerpres

Dorneanu a precizat că CCR se pronunță strict asupra constituționalității propunerii de revizuire a Constituţiei, iar din punctul acesta de vedere au fost verificate condițiile prevăzute de articolele 150 și 152 din actul fundamental al României. Astfel, drepturile cetățenilor nu sunt suprimate prin această inițiativă.

"Dreptul la căsătorie deocamdată în România nu este consacrat constituțional ca un drept fundamental. Legislația europeană cu privire la aceasta recomandă o larghețe a statelor, le dă o marjă de suveranitate în care să se pronunțe dacă admit sau nu admit căsătoria între cupluri de același sex", a spus preşedintele CCR, Valer Dorneanu.

Prin decizia CCR de a valida declanşarea referendumului iniţiat de Coaliţia pentru Familie, Parlamentul urmează să dezbată proiectul de lege, dar nu are termen limită pentru stabilirea referendumului.

"Parlamentul urmează să dezbată proiectul de lege, însă nu are termen limită pentru stabilirea referendumului. Doar daca mai întâi Parlamentul adopta legea, în acest caz trebuia ca referendumul să fie stabilit în 30 de zile de la adoptare. În acest context, noi încercăm să stabilim referendumul pentru ziua în care sunt şi alegerile parlamentare din acest an", a declarat pentru Sputnik Bogdan Stanciu din partea Coaliţiei pentru Familie.

Pe 23 mai, Coaliția pentru Familie a depus la Senat propunerea legislativă de revizuire a Constituției. Propunerea prevede că familia se întemeiază pe căsătoria între un bărbat și o femeie, inițiativa fiind semnată de 3 milioane de cetățeni.

Potrivit Coaliției pentru Familie, propunerea legislativă de revizuire a Constituției are scopul de a proteja familia și drepturilor părinților.

Fluxul de știri
0