FMI: în urma migrației spre Occident, Europa de Est a pierdut 7% din PIB

© Sputnik / Наталья Селиверстова / Accesați arhiva multimediaМеждународный валютный фонд
Международный валютный фонд - Sputnik Moldova
Abonare
Emigrația din Europa de Est spre țările occidentale a contribuit la încetinirea ritmurilor creșterii economice ale statelor din Răsărit, "furându-le" 7 la sută din PIB, transmite RIA Novosti.

CHIȘINĂU, 20 iulie — Sputnik. Integrarea în Uniunea Europeană a provocat un val de migrație a specialiștilor calificați din Europa de Est, care a diminuat cu 7 la sută din creșterea PIB-ului, se menționează într-un raport al FMI.

"Peste 20 de milioane de tineri specialiști calificați, originari din Europa de Est, un număr care corespunde unei populații a Cehiei și Ungariei luate împreună, și-au părăsit patria în ultimii 25 de ani, în căutarea unor posibilități mai mari peste hotare", se precizează în raport.

Директор-распорядитель МВФ, Кристин Лагард. Directorul executiv al FMI, Christina Lagarde - Sputnik Moldova
Confirmat: FMI, în loc să ajute Moldova, a trântit ușa în nas

În consecință, situația din Europa de Est s-a înrăutățit. O emigrare semnificativă și continuă, a încetinit ritmurile creșterii volumului producției și veniturilor pe cap de locuitor.

Potrivit analizei FMI, în cazul unei lipse a emigrației între 1995 și 2012, creșterea PIB-ului în regiune ar fi fost cu 7 la sută mai mare. Unele specializări au devenit deficitare, ceea ce a încetinind creșterea productivității în Est.

Fondul specifică, că în ciuda faptului că resursele umane au sporit bogățiile țărilor-gazdă și ale UE, în ansamblu, fluxul acestora a încetinit ritmurile creșterii economice și a convergenței statele lor de origine cu nivelul de trai din țările cu economie dezvoltată.

FMI adaugă că, în același timp, Europa de Est a primit anumite beneficii, sub formă de capital și inovații, perfecționarea sistemului instituțional al gestionării economice și sporirii eficienței. Potrivit prognozelor Fondului, în viitorul apropiat ne-am putea aștepta la o încetinire a fluxului migrației, când nivelul de trai din Europa de Est va atinge nivelul de trai din Occident.

Țările din Europa de Est au început să adere la UE în 2004. În cadrul celui de-al cincilea val de aderare, la Uniunea Europeană au aderat Cehia, Ungaria, Polonia, Slovacia, Slovenia, Estonia, Letonia și Lituania, iar mai târziu (2007) Bulgaria și România. Cel de-al șaselea val de aderare a presupus acceptarea Croației (2013). 

Fluxul de știri
0