Al doilea monument ridicat de ruși eroilor români din al Doilea Război Mondial

© Photo : basilica.roPatriarhia Română
Patriarhia Română - Sputnik Moldova
Abonare
Rusia a inaugurat un al doilea monument în cinstea ostașilor români căzuți în al Doilea Război Mondial pe teritoriul rus, eveniment care a trecut neobservat de presa românească.

BUCUREŞTI, 19 iulie — Sputnik. Cel de-al doilea monument dedicat eroilor români căzuți pe teritoriul rus a fost dezvelit luna trecută, pe 9 iunie, în cadrul unei ceremonii oficiale organizate de Ambasada României la Moscova, informeaza Activenews.

Este vorba de monumentul comemorativ românesc din Lebedian, din Regiunea Lipețk, înălțat în cinstea celor 322 de militari români care au murit în Secția 1 a Lagărului special NKVD nr. 35 din acest oraș care se află la 400 de km la sud de capitala Rusiei.

Capul de pod Șerpeni - Sputnik Moldova
Memorialul de la Șerpeni a devenit ultimul popas pentru alți 19 ostași

Primul monument închinat ostașilor români a fost inaugurat în 2015 la Stalingrad, la 72 de ani de la încheierea uneia dintre cele mai sângeroase bătălii din istoria omenirii.

În cadrul ceremoniei de dezvelire a celui de-ai doilea monument, un sobor de preoți ai Bisericii Ortodoxe Române — sobor alcătuit din Preasfinția Sa Varlaam Ploieșteanu, episcop patriarhal, părintele Ștefan Stanciu, de la parohia Sfinții Arhangheli-Parc Ghencea I din București și părintele arhimandrit Maxim Bădoiu, starețul Mănăstirii Cernica — și ai Episcopiei Lipețkului au săvârșit slujba de pomenire a ostașilor morți.

Vasile Soare, ambasadorul României în Federația Rusă, a evidențiat importanța evenimentului comemorativ și a evocat jertfa zecilor de mii de militari și civili români care fie și-au dat viața în luptele purtate pe teritoriul Federației Ruse, fie au murit în lagărele și batalioanele de muncă din cadrul NKVD din fosta Uniune Sovietică, potrivit moscova.mae.ro

O coroană de flori a fost depusă de ambasadorul român din partea Ambasadei României în Federația Rusă, iar atașatul român al Apărării la Moscova, colonelul Cornel Calistru, a depus o altă coroană de flori din partea Ministerului Apărării Naționale a României.

Fluxul de știri
0