Moldoveanul Nicu Bivol, originar din Costești, Ialoveni, se află de mai mulți ani, împreună cu familia, în Marea Britanie. După Brexit, Nicu se teme că va trebui să părăsească această țară, în care acum își câștigă o bucată de pâine ca șofer de tir. Primul gând a fost să se întoarcă acasă, să pună pe picioare o afacere. Dar foarte curând a renunțat la el.
"M-am gândit să revin în Republica Moldova, să încep o afacere, dar riscul este foarte mare. Ca să demarezi o afacere este nevoie de o sumă foarte mare de bani. Trebuie să investești vreo 100-200 de mii de euro ca să pornești ceva care să aducă un venit cât de cât și acela — nu din primul an. Trebuie să dureze câțiva ani ca să ai venit. Spre exemplu, am putea investi în agricultură, într-o vie, într-o livadă sau într-un frigider, oricum durează ani", spune costeșteanul.
Nici ideea să vină acasă și să-și găsească un loc de muncă tot nu-i surâde.
"Dar ca să vin să mă angajez undeva în Moldova, sunt prea mici salariile. După ce atâția ani am lucrat prin Europa, cu salariile de aici, nu poți să revii acasă și să muncești pentru un salariu de chiar și 10 mii de lei", spune el.
Nicu Bivol susține că toți conaționalii noștri din Marea Britanie au o părere proastă despre Republica Moldova, nu atât despre oamenii simpli, cât despre autorități.
"Moldovenii din Marea Britanie spun că Moldova este țara hoților, de aceea nici nu vin acasă. Ei știu că, dacă vin acasă, au probleme ca să pornească o afacere, ca să-și găsească un loc de muncă. Ei spun că toți cei care s-au perindat la guvernare au furat, au jefuit țara. Și nu a mai rămas nimic de făcut în Moldova, nu știu ce se mai poate de făcut acolo", spune Nicu Bivol.
Potrivit lui, moldovenii din Marea Britanie și-ar dori ca Moldova să devină membră a Uniunii Europene, dar ei știu că lucrul acesta nu este posibil.. „În viitorul apropiat, nici nu se discută că Moldova ar putea să devină țară membră a Uniunii Europene", a conchis Nicu Bivol.
Autor: Sergiu Praporșcic