CHIȘINĂU, 19 iul — Sputnik. În Moldova circa 400 de copii au ajuns în vizorul poliției și al serviciilor speciale, având statut de vagabond sau de cerșetor, a declarat pentru corespondentul Sputnik șeful-adjunct al Direcției Politici de Protecție a Familiei și Drepturilor Copilului din cadrul MMPSF, Corneliu Țăruș.
Potrivit acestuia, în 2015 cele mai multe cazuri (345) au fost înregistrate în Chișinău. Funcționarul a spus că, de regulă, cei care părăsesc domiciliul preferând strada sunt copii din familii defavorizate, iar migrația de muncă nu influențează acest fenomen. Autoritățile reușesc ca majoritatea copiilor să fie redați familiei, dar totuși 30 de copii se mai află la evidența permanentă. Periodic ei sunt adăpostiți în două centre de plasament temporar.
„Centrele de plasament temporar nu sunt instituții de tip închis sau semiînchis. Nimeni nu are dreptul să-i rețină, iar copiii știu foarte bine acest lucru. Ei pot veni acolo să stea, să mănânce, să se încălzească, iar apoi să plece nestingheriți", a explicat Țăruș.
Acesta a menționat că, după reformarea MAI, în 2014 și-a sistat activitatea unicul centru de plasament pentru copii. Până în prezent statul nu a găsit resurse pentru a crea un serviciu alternativ privind susținerea complexă și reabilitarea minorilor. La ora actuală se elaborează un program de acordare a unor astfel de servicii care, potrivit calculelor preliminare, ar putea fi implementat peste un an și jumătate.
„Este vorba nu doar de a plasa copilul într-o încăpere la cald și a-l culca într-un așternut curat, ci de faptul că de fiecare minor trebuie să se ocupe un specialist de înaltă calificare pentru a-i ajuta să se integreze în societate. Însă deocamdată nu avem de unde angaja astfel de specialiști nici în Chișinău, nici în republică", a specificat Țăruș.
Specialistul afirmă că pentru activitatea unui asemenea centru sunt necesare câteva milioane de lei pe an.