40 de ani de când o gimnastă româncă a pus în dificultate echipa de arbitraj

© Sputnik / Алексей Федосеев / Accesați arhiva multimediaГимнастки Надя Команечи, Нелли Ким и Наталья Шапошникова
Гимнастки Надя Команечи, Нелли Ким и Наталья Шапошникова - Sputnik Moldova
Abonare
Se împlinesc 40 de ani de când Nadia Comăneci a obținut, la Jocurile Olimpice, prima notă de 10 din istoria gimnasticii, uimind lumea întreagă. Este interesantă povestea legată de afișarea notei gimnastei românce.

CHIȘINĂU, 18 iul — Sputnik. Nadia Comăneci a devenit, la numai 14 ani, regina gimnasticii, obținând, la 18 iulie 1976, la Jocurile Olimpice de Vară de la Montreal, prima notă de zece din istoria gimnasticii artistice, informează ziare.com.

Tânăra româncă a efectuat ca la carte exercițiul la paralele, uimindu-i inclusiv pe arbitri, care nu se așteptau ca o gimnastă să obțină nota maximă la acest aparat.

Înainte de ediția din 1976, de la Montreal, elvețienii de la Omega, firma responsabilă cu cronometrele și tabelele pe care se afișa scorul, i-au întrebat pe cei de la Comitetul Olimpic Internațional dacă nu era indicat să se schimbe tabelele clasice utilizate la concursuri. Tabele clasice conțineau numai trei cifre, iar firma Omega propunea introducerea a patru cifre pe tabela de scor pentru a se putea afișa și nota de 10.

Însă răspunsul a fost că erau de ajuns trei cifre fiindcă va fi imposibil ca vreun gimnast să obțină vreodată nota 10, după cum a povestit Daniel Baumat de la firma Omega.

Nadia Comăneci a reușit să ia nota „imposibilă", intrând astfel în istoria sportului mondial, punându-i însă în dificultate pe arbitri.

După ce Nadia a executat perfect exercițiul, o arbitră a venit la Daniel Baumat pentru a-l întreba cum vor proceda pentru a afișa nota maximă.

„M-a întrebat ce putem face. I-am spus că pot afişa fie 1.00, fie 100, dar că nu există posibilitatea de a afişa un 10.00. Am făcut ce mi-au spus cei de la federaţie", a relatat Daniel Baumat.

Nota 1.00 care a apărut pe tabela electronică a surprins toată lumea. Antrenorul Béla Károlyi a încercat să ceară explicații juriului, însă un arbitru i-a arătat antrenorului cele 10 degete ale mâinilor, semn ca era vorba despre nota zece, potrivit Click.ro

„Doamnelor şi domnilor, pentru prima dată în istoria Jocurilor Olimpice, Nadia Comăneci a obţinut nota 10!", a anunțat crainicul sălii, marcând unul dintre cele mai importante momente din istoria Jocurilor Olimpice.

Ediția Jocurilor Olimpice de la Montreal din 1976 a ajuns să fie cunoscută în istoria sportului drept „Olimpiada Nadia Comăneci" după ce gimnasta româncă a obținut şapte note de 10 — primele din istoria concursurilor oficiale de gimnastică — și un „record absolut" de 20 de puncte la paralele inegale, scrie Observator TV

Fluxul de știri
0