Alarmant: românii ar putea dispărea peste 219 ani

© Sputnik / Мирослав РотарьЛюди
Люди - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Potrivit datelor publicate de Institutul Național de Statistică, populația României descrește într-un ritm alarmant, cu 248 de persoane pe zi, iar dacă acest ritm se păstrează, România ar putea rămâne fără locuitori.

BUCUREŞTI, 18 iulie — Sputnik. Studiul Institutului Național de Statistică arată că România ar putea dispărea în doar 219 ani dacă în fiecare an ar continua să piardă 248 de persoane pe zi.

Datele furnizate de Institutului Național de Statistică se referă la primele cinci luni ale anului, timp în care România a rămas fără 37.500 de persoane — echivalentul unui oraș de mărimea Mangaliei. Aceasta în contextul în care lipsește un program de încurajare a natalității, iar tinerii nu mai sunt interesați să nască copii.

„Femeile preferă să muncească câțiva ani și să aibă o carieră şi abia după să se dedice copiilor", spune expertul în parenting Otilia Mantelers, potrivit Știrile ProTV.

Soluția ar fi implementarea unor politici pronataliste, care să permită tinerilor cu copii să lucreze mai puțin, și a unor măsuri care să îmbunătățească serviciile din sistemul sanitar și să educe oamenii să aibă un stil de viață sănătos.

„Joburile să permită oamenilor, atât mămicilor, cât şi tăticilor să lucreze part-time. Am lucrat în Olanda şi acolo era foarte normal ca un tătic, după ce are primul sau al 2-lea copil, să lucreze patru zile pe săptămâna, fără să-şi piardă poziţia înaltă pe care o avea în companie", mai precizează expertul în parenting.

Potrivit previziunii făcute de Națiunile Unite pentru populația României, în 2100, în România vor mai rămâne 13 milioane de locuitori, în condițiile în care un român dispare la fiecare 3 minute, după cum indică statisticile.

Proiecția românească este și mai îngrijorătoare: în 2060, așadar, nu peste mult timp, România va mai avea puțin peste 13 milioane de locuitori. 

Fluxul de știri
0