Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

Moscova propune Chișinăului un plan de restabilire a relațiilor comerciale

© Sputnik / Евгения Новоженина / Accesați arhiva multimediaМосква
Москва - Sputnik Moldova
Abonare
"Foaia de parcurs", elaborată de Ministerul Dezvoltării Economice a Federației Ruse, a fost transmisă Ambasadei Republicii Moldova. Documentul conține 14 puncte - atât tehnice și economice, precum și de natură contractual-juridică.

CHIȘINĂU, 14 iul — Sputnik. Măsurile care vizează restabilirea relațiilor economice și comerciale dintre Rusia şi Moldova, au fost elaborate în cadrul Ministerului Dezvoltării Economice al Federației Ruse, potrivit RIA Novosti care citează ziarul "Kommersant".

Documentul a fost  expediat în adresa Ambasadei Republicii Moldova la Moscova, de către directorul Departamentului de cooperare economică cu țările CSI și pentru integrare euroasiatică din cadrul Ministerului rus al Economiei, Ilia Galkin. 

Potrivit ziarului, planul conține 14 puncte şi este axat pe chestiuni de ordin tehnic, energetic și geopolitic. A fost anunțat că Moscova a primit deja un răspuns din partea Chișinăului, o parte din punctele prezentate fiind excluse sau corectate de către partea moldovenească. Nu este precizat însă, ce s-a schimbat exact.

O bună parte din cerințele documentului ar putea să vină în contradicție cu Acordul de Asociere la UE, semnat de Republica Moldova.  Pentru a reduce barierele comercial-economice, Federația Rusă cere Chișinăului îndeplinirea necondiționată a Acordului privind Zona de Comerț Liber din 18 octombrie 2011, precum și a Acordurilor cu privire la certificare, metrologie, standardizare și medicină veterinară.

Работа отдела пограничного ветеринарного контроля Россельхознадзора по Калининградской области - Sputnik Moldova
Republica Moldova
Rusia ar putea mări numărul posturilor de vămuire a producţiei moldoveneşti

Astfel, secțiunea privind asigurarea condițiilor favorabile pentru accesul reciproc pe piețele producătorilor, are patru puncte. Potrivit primului punct, Republica Moldova trebuie să adopte o nouă lege „privind plata pentru poluarea mediului”,  eliminând caracterul discriminatoriu al taxelor de mediu la importul de bunuri. În al doilea – Federația Rusă propune eliminarea restricțiilor privind accesul pe piața moldovenească a producătorilor de zahăr ruși, „legate de refuzul părții moldovenești de a accepta certificatele de provenienţă a mărfii Forma ST-1 pentru punerea în aplicare a regimului preferențial la importul acestor bunuri”.

Secțiunea privind accesul reciproc pe piețele de desfacere se încheie cu „propunerea de a asigura posibilitatea pentru vămuirea producției vinicole moldovenești importate în Rusia, în regiunea Krasnodar și a inițiativei pentru crearea și aplicarea sistemului electronic de certificare a mărfurilor”.

În plus, Rusia propune Moldovei un set de măsuri în domeniul cooperării industriale. Printre care se studiază posibilitatea livrării de tehnică avia. 

Într-o Secțiune aparte sunt abordate aspectele privind cooperare energetică. Aici Moscova propune soluționarea problemelor  în domeniul gazelor naturale, în special este vorba despre rambursarea datoriei " Moldovagaz " către " Gazprom". 

Datoria Moldovei constituie  477 de milioane de dolari, iar a regiunii transnistrene – 4,5 miliarde dolari.

În același timp, perspectivele de revenire pe piața rusească a vinurilor, fructelor și legumelor  moldovenești  sunt descrise foarte vag în document: „se propune continuarea cooperării în domeniul siguranței produselor și deschiderii piețelor pentru băuturile alcoolice şi fructele și legumele moldoveneşti”. 


Fluxul de știri
0