Scandalos: Americanii aruncă la gunoi jumătate din produsele alimentare

© Flickr / chichachaUn hamburger
Un hamburger - Sputnik Moldova
Abonare
Anual în SUA este aruncată aproximativ jumătate din totalul producției alimentare, în timp ce o treime din populația matură a SUA suferă de sărăcie.

CHIȘINĂU, 13 iulie — Sputnik. Din cauza unui "cult al perfecțiunii", americanii aruncă o cantitate de produse alimentare egală cu acea pe care o consumă, în pofida problemelor globale legate de foamete și sărăcie, comunică The Guardian.

Agricultorii americani afirmă că producția scumpă și nutritivă este sacrificată de dragul condițiilor impuse de retaileri, care cer o producție de "calitate ideală". De cele mai dese ori, produsele sunt lăsate să putrezească în câmp, sunt folosite în calitate de nutreț pentru vite sau, pur și simplu, aruncate la gunoiște.

"Iată ce se întâmplă acum în afacerile noastre: producția trebuie să arate perfect, fie nu este acceptată. În acest caz avem doar de pierdut", a declarat Jay Johson, fermierul care furnizează fructe și legume din Carolina de Nord și Florida. Companiile care se ocupă de vânzări își argumentează poziția prin grija pe care o poartă clienților și temerea că marfa "inestetică" nu va fi solicitată.

Agricoltura - Sputnik Moldova
Terenurile agricole din România, acaparate în proporţie de 40% de către străini

"De cele mai dese ori, peste 25 la sută din roadă este aruncată sau folosită ca nutreț pentru animale. În alte cazuri e mult mai grav", afirmă fermierul Wayde Kirschenman. Anual peste 600 de milioane de tone de produse alimentare, în valoare de 160 de miliarde de dolari sunt aruncate de către vânzători și consumatori, afirmă publicația. Suma producției care rămâne pe ogor și cea aruncată de distribuitori, reprezentă aproximativ jumătate din totalul producției agricole, consideră experții.

Potrivit datelor prezentate de directorul Institutului Internațional pentru Politici Alimentare din Washington, Shenggen Fan, în prezent peste 5-10 la sută din populația mondială (inclusiv SUA) suferă de foame sau malnutriție. "Situația în care mâncarea este aruncată sau lăsată să putrezească este o problemă gravă", a adăugat el.

La 10 iunie, Rezerva Federală de Stat a anunțat că peste o treime din populația matură americană se află într-o situația financiară complicată și o duce de azi pe mâine.

Fluxul de știri
0