Folclorul autentic moldovenesc, laureat la un festival internaţional

© Antip Țarălugă/ Arhiva personala Ansamblul de dansuri populare
Ansamblul de dansuri populare - Sputnik Moldova
Abonare
Republica Moldova a fost reprezentată de 3 colective, Moldovița, Cireșarii și Comoara, toate trei conduse de coregraful și conducătorul artistic Antip Țarălungă.

CHIŞINĂU, 12 iul — Sputnik. În perioada 27 iunie-2 iulie în Ucraina s-a desfășurat un festival internațional de dans popular la care au participat 35 de colective folclorice din Moldova, Ucraina și Bulgaria.

Republica Moldova a fost reprezentată de 3 colective, Moldovița, Cireșarii și Comoara, toate trei conduse de coregraful și conducătorul artistic Antip Țarălungă.

Colectivele din Moldova s-au învrednicit cu diplome de Laureat al celui de-al VI-a Festival Internaţional de tineret „Svejii Veter" care s-a desfăşurat în raionul Belgorod Dnestrivsk, regiunea Odesa, Ucraina.

© Antip Țarălugă/ Arhiva personalaAnsamblul de dansuri populare
Ansamblul de dansuri populare - Sputnik Moldova
Ansamblul de dansuri populare

Concertul de încheiere a avut loc pe scena de pe litoralul localităţii Zatoka.

Fiecare ansamblu de dans din Moldova are repertoriul său diferit de folclor autentic, iar categoriile de vârstă ale dansatorilor sunt diferite. Ansamblul „Cireșarii" este format din adolescenţi, „Comoara" — din adolescenţi şi maturi, iar „Moldoviţa" din copii cu vârste cuprinse între 10 şi 12 ani.

Toate trei colective folclorice sunt fondate şi conduse de Antip Ţarălungă, coregraf şi conducător artistic, şi activează în Chişinău.

Reîntors de la studiile de regie şi coregrafie pe care le-a făcut la Institutul de Arte din Leningrad (azi Sankt Petersburg), Antip Ţarălungă a debutat ca Casa de Creaţie a Ministerului Culturii în 1978, după trei ani de muncă a fost invitat să înfiinţeze şi să conducă primul ansamblu de dans.

Ansamblul „Moldoviţa" îşi are începuturile în anul 1981, fiind fondat în cadrul uzinei „Tehizdelii" şi, dacă atunci colectivul era format din muncitorii uzinei, actualmente aceştia sunt copiii din clasele primare. Repertoriul corespunde vârstei lor, iar cele mai însemnate dansuri din repertoriu sunt „Alunul", „Trei lemne", „Arnăutul", „Lanţul" şi altele.

Ansamblul „Cireşarii" a fost fondat în anii 1990 în cadrul Colegiului Financiar Bancar, iar dansatorii acestui colectiv sunt elevii colegiului. Repertoriul este alcătuit din dansuri scenice, la baza cărora stă folclorul autentic coreografic.

Ansamblul „Comoara" a fost fondat în 1989, este unul dintre puţinele ansambluri de muzică cântec şi dans din Moldova care păstrează în repertoriul său dansurile folclorice culese din diferite localităţi ale Moldovei. Păstrează autenticitatea iniţială.

Întreg colectivul care a reprezentat Moldova la Festivalul din Ucraina a numărat 36 de persoane. Din cauza lipsei de susţinere din partea autorităţilor, dansatorii au fost nevoiţi să achite din cont propriu mâncarea, cazarea şi drumul.

„Dincolo de toate problemele de ordin financiar, cetăţenii Republicii Moldova au cu ce se mândri, deoarece prezenţa a fost foarte reuşită", a comunicat Antip Ţarălungă pentru Sputnik.

Pentru membrii colectivelor de dans, vara nu se încheie cu această participare.

Ei au primit invitaţii de a lua parte la Festivalul Internaţional de Folclor din Sergheievca, regiunea Odessa, în perioada 1-8 august, şi la un alt Festival de dans care se va desfăşura în localitatea Kranevo din Bulgaria, la sfârşitul lunii august.

Cu toate acestea, există riscul ca Moldova să nu fie reprezentată la aceste evenimente din cauza lipsei de finanţare. Povara financiară şi de această dată va cădea pe umerii părinţilor copiilor, membri ai colectivelor artistice.

Fluxul de știri
0