Societate
Fiți alături de Sputnik Moldova pentru a afla primii informații care vizează sfera socială

Îngrijorător: Moldova ar putea fi cuprinsă de flăcări

© Sputnik / Igor Ageyenko / Accesați arhiva multimediaIncendiu devastator de vegetație
Incendiu devastator de vegetație - Sputnik Moldova
Abonare
Inspectoratul Ecologic de stat a făcut un apel către organele administraţiei publice locale, conducătorii de unităţi agricole și populaţiei, solicitându-le tuturor să contribuie la excluderea practicii periculoase și dăunătoare care constă în arderea miriștilor.

CHIȘINĂU, 11 iul – Sputnik. Potrivit lui Dmitri Cecan, Inspector principal al Direcției Inspectoratului Ecologic Rîşcani, arderea miriștii este o practică neecologică și deosebit de periculoasă. În afară de faptul că prin incendierea miriștilor solul este grav afectat, specialiștii mai atenționează că flăcările respective sunt adesea foarte greu sau chiar imposibil de controlat, iar sub influența diferitor factori, cum ar fi vântul sau contactul cu vegetația uscată, focul declanșat astfel ar putea să provoace dezastre de proporții.

Горение сухой травы - Sputnik Moldova
Sinopticii prognozează incendii de vegetație

”În urma incendiilor cel mai mult suferă stratul de sol fertil în care arde substanţa organică, se distruge microflora şi insectele folositoare, iar pentru restabilire este necesară o perioadă foarte îndelungată”, a atenționat Dmitri Cecan.

Potrivit lui ”de pe urma incendiilor, în aer sunt emanate substanţe toxice, ca dioxidul de sulf, dioxinele, monoxidul de carbon, oxizii de azot, şi cei mai toxici şi periculoşi compuşi organici de compoziţie complexă. Aceste substanţe chimice pot cauza, chiar şi în cantităţi mici, intoxicaţii ale căilor respiratorii, afecţiuni ale sistemului nervos central, ale mucoasei ochiului, pătrunzînd nu doar în atmosferă, dar şi în solul şi apele din preajmă”.

Autoritățile avertizează că arderea miriștilor, a resturilor vegetale şi a deșeurilor este strict interzisă, dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.

Fluxul de știri
0