Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

De ce în magazinele din Moldova se poate cumpăra carne alterată

© Sputnik / Константин Чалабов / Accesați arhiva multimediaРабота сельскохозяйственного рынка
Работа сельскохозяйственного рынка - Sputnik Moldova
Abonare
Pe timp de caniculă, în unele magazine din Moldova se vinde carne alterată. Potrivit cercetărilor, căldura nu este singurul motiv.

CHIȘINĂU, 11 iul —Sputnik. Din cauza adaosului comercial mare la carne, acest produs continuă să stea pe tejghelele din magazine și supermarketuri, a declarat pentru Sputnik Anatolie Triteac, președintele Asociaţiei importatorilor de carne din Moldova.

Specialistul a declarat că, în prezent, carnea crudă din Moldova se importă, de regulă, din CSI și țările UE, deoarece cu aceste țări există un regim de import fără taxe.

"În accepțiunea mea, adaosul comercial nu trebuie să depășească 10-15%, în funcţie de calitatea și categoria cărnii. Multe rețele comerciale majorează adaosul comercial, stabilindu-l la nivelul de 30-40%, iar câteodată, chiar 50%. De aceea acest produs nu se vinde, stă pe tejghea și își pierde calitățile sale gustative, ceea ce în final se reflectă asupra vânzărilor și asupra consumatorilor", a spus Triteac.

Potrivit acestuia, mulți importatori și producători de carne nu au condiții pentru a o păstra conform normelor. Astfel, carnea cu termen expirat poate fi cumpărată la piețele și magazinele din Moldova. Pe teritoriul Moldovei există și asemenea secții care cumpără de la producători vitele tăiate, iar apoi le procesează în condiții casnice pentru a fi vândute pe piață.

"Nimeni nu controlează în ce transport a fost adusă vita tăiată la piață, ce hamal și în ce haine a adus-o până la tejghea. Nimeni nu controlează ce temperatură era atunci când se procesa carnea și în timpul vânzării", a mai spus Triteac.

Specialistul a subliniat că în prezent piețele moldovenești nu corespund cerințelor de vânzare a cărnii crude, deoarece temperatura din pavilioane e tot atât de înaltă ca și afară. Triteac a declarat că această situaţie este valabilă şi pentru unele rețele comerciale, unde carnea se prelucrează în secții neadaptate. Acest lucru, potrivit lui Triteac, mărește riscul de a vinde și a cumpăra carne alterată.

 

Fluxul de știri
0