Analist: România, carne de tun în jocul NATO - Rusia

© AFP 2022 / Janek SkarzynskiNato-Gipfel in Warschau
Nato-Gipfel in Warschau - Sputnik Moldova
Urmăriți-ne pe
НовостиTelegram
Politica maritimă pentru Marea Neagră a fost amânată, iar apărarea terestră pe flancul estic, din care face parte România, a fost defavorizată vizibil lăsând loc Federației Ruse pentru o intervenție militară, scrie un editorialist român.

BUCUREŞTI, 11 iulie — Sputnik. Summitul NATO de la Varşovia transformă România în carne de tun şi arată adevărata faţă a diplomaţiei de la Bucureşti, una care a eşuat în negocierea interesului naţional, scrie Sorin Roşca Stănescu într-un editorial publicat luni, 11 iulie.

Klaus Iohannis şi Nicolae Timofti, Chişinău. - Sputnik Moldova
Jurnalist: cine nu-l pupă pe Iohannis, e agent al Moscovei

În contextul Brexitului, Uniunea Europeană este slăbită, iar NATO a amânat politica maritimă la Marea Neagră pentru un alt Summit. Faptul că la formarea brigăzii multinaţionale a flancului sudic nu participă Statele Unite şi nici alt stat occidental, arată faptul că "NATO își creează libertatea fie de a se angaja, activând tratatul și intrând în război împotriva Federației Ruse, fie de a se dezangaja, sub motiv că totuși forțele lor militare nu au fost atacate, iar contingentul alcătuit din militari români, bulgari și polonezi ar fi desfășurat vreo acțiune de provocare, căreia armata rusă nu a făcut altceva decât să îi răspundă", scrie Stănescu.

Astfel, NATO se apară cu toate forţele în nord, în timp ce sudul a fost în mod deliberat lăsat vulnerabil. Tratatul de la Montreux afirmă că statele riverane Mării Negre au dreptul să se înarmeze până în dinţi creând astfel o contrapondere de temut flotei rusești.

"Dar iată că România și Bulgaria nu sunt încurajate în acest sens", subliniază analistul.

În final, Roşca Stănescu scrie că mutarea americanilor are drept scop să-i atragă pe ruşi într-un atac în sudul flancului estic pentru ca apoi ei să atace prin nord. Această mişcare ar fi fatală pentru România, conchide jurnalistul.

Fluxul de știri
0