Totalurile Summitului NATO de la Varşovia. Franţa: Rusia este un partener

© Sputnik / Алексей Витвицкий / Accesați arhiva multimediaСаммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля
Саммит НАТО откроется в Варшаве 8 июля - Sputnik Moldova
Abonare
Summitul NATO de la Varșovia s-a încheiat cu o schimbare de ton în discursul oficialilor care contează la nivel european, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, afirmând că nu trebuie exagerat pericolul rus, Federaţia Rusă fiind un partener.

BUCUREŞTI, 10 iulie – Sputnik. Cei mai importanţi lideri ai lumii au diminuat oarecum tensiunile geopolitice dintre NATO şi Rusia. Astfel, rezultatele summitului NATO sunt realiste în contextul deschiderii Moscovei spre dialog şi pragmatism.

NATO holds Saber Strike exercise 2016 in Estonia - Sputnik Moldova
Surpriză: Bulgaria nu participă la brigăzile de pe flancul de Est al NATO

S-a decis că securitatea României va fi asigurată de o brigadă multinațională (româno-bulgară) condusă de generali români, nu americani. Statele Unite ale Americii nu vor mai controla scutul antirachetă de la Deveselu, ci acesta va trece sub controlul colectiv al NATO. De precizat că până acum, militarii românii nu aveau acces decât în calitate de "oaspeți".

S-a stabilit că UE și NATO vor căuta căi de dialog cu Rusia, iar europenii îşi vor crea propriul sistem comun de securitate, independent de NATO.

Pe de altă parte, secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că nu trebuie exagerat cu amenințările Rusiei pentru că nu există nicio ameninţare din partea Moscovei. Mai mult, preşedintele Franţei, Francois Hollande, l-a contrat pe Barack Obama când acesta le-a cerut lui Donald Tusk şi Jean-Claude Junker, cei doi lideri ai UE, ca abordarea euro-atlantică să rămână neschimbată faţă de Rusia.

“NATO nu are câtuși de puțin vocația să facă presiuni asupra relațiilor pe care Europa trebuie să le aibă cu Rusia, iar pentru Franța, Rusia nu este un adversar, nu este o amenințare. Rusia este un partener care, este drept, poate uneori, după cum am văzut în Ucraina, să facă uz de forță. Noi am condamnat Rusia atunci când a fost vorba de Crimeea și încercăm să găsim o soluție pentru criza din Ucraina“, a subliniat Francois Hollande.

În declarația finală a summitului, despre Marea Neagră se spune că ”va fi stabilită o prezență maritimă și aeriană întărită”.

Fluxul de știri
0