Expert: deciziile Summitului NATO vor avea consecinţe economice pentru România

© Sputnik / Мирослав РотарьВалерий Осталеп
Валерий Осталеп - Sputnik Moldova
Abonare
Summitul NATO de la Varşovia poartă nu doar un caracter protocolar, dar şi fără niciun rezultat, spune fostul viceministru de Externe al Moldovei.

CHIŞINĂU, 9 iul — Sputnik. Fostul viceministru de Externe al Republicii Moldova Valeriu Ostalep a vorbit în cadrul unui interviu pentru Radio Sputnik despre tensionarea relaţiilor dintre Occident şi Federaţia Rusă şi Summitul NATO de la Varşovia.

Все, что надо знать про НАТО - Sputnik Moldova
Conducerea UE și secretarul general NATO au semnat o declarație comună

Fostul demnitar de stat spune că în această zonă contradicţiile dintre Occident, dar mai precis, dintre Statele Unite şi Rusia sunt în plină desfăşurare şi nu este observat deocamdată niciun semn de dezamorsare a acestei contradicţii politice, economice şi militare.

Expertul menţionează că SUA și conducerea Rusiei au anumite viziuni asupra dezvoltării economice a întregii planete şi inclusiv pentru cosmos şi cam peste tot există contradicţii între aceste puteri şi din aceste considerente există această militarizare excesivă şi război ideologic și propagandistic și mediatic care acum se află în deplină dezvoltare în regiunea noastră şi la care cu regret suntem nevoiţi să participăm şi noi.

„Spre regret, toate aceste evenimente luate împreună nu ne dau posibilitatea de a spune că în următorii ani Europa de Est, unde ne aflăm noi astăzi, este un loc sigur și unde, spre regret, se poate ajunge la evenimente active din punct de vedere militar", a precizat Ostalep.

„Sigur că repetarea în continuu a frazei că din Rusia vine acest pericol și că toată armata rusă se pregăteşte să invadeze Republica Moldova şi Ţările Baltice, spune analistul politic, sigur că oameni care înțeleg ceva în arta militară și în geopolitică asta trezeşte doar un hohot isteric".

„Pentru că noi toţi ne dăm seama că nici Republica Moldova şi nici Ţările Baltice nu sunt nicio ţintă militară a Federaţiei Ruse. Asta este exclus pentru oricare om care gândeşte logic, care utilizează logica în declaraţii proprii şi în gândire", a afirmat analistul politic.

Fostul viceministru spune că este regretabil că Federaţia Rusă şi SUA nu pot găsi un numitor comun în această situaţie, şi anume în transformarea unui batalion în România într-unul multinaţional sau fortificarea cu trupe militare a Ţărilor Baltice sau noua strategie care va fi anunţată public zilele următoare referitor la creşterea, sporirea, fortificarea colaborării Statelor Unite cu Europa de Est, inclusiv Moldova și Ucraina.

„Toate aceste evenimente, spre regret, nu dezamorsează situaţia, ci creşte riscul unor probleme și mai mari, deoarece, desigur, Federaţia Rusă va avea o replică şi desigur ea nu va fi în niciun caz neutră", a precizat Ostalep.

Expertul consideră că această militarizare este excesivă şi este creată absolut artificial, din toate punctele de vedere, şi duce nu doar la instabilitate dar şi la efecte economice.

„Sancţiunile reciproce impuse între Uniunea Europeană şi Federaţia Rusă şi cei care participă la acest joc (Ţările Baltice, România, Polonia şi alte state europene), se răsfrâng şi asupra intereselor economice", relevă fostul demnitar.

Toate acestea luate împreună trebuie percepute exclusiv doar ca părţi componente ale acestei lupte între SUA, Federaţia Rusă şi China.

„Restul: război mediatic, propaganda, noi trupe — toate aceste sunt elemente, dar în substanţă, contradicţii economice, politice și militare pe o anumită traiectorie au loc", spune fostul viceministru.

Valeriu Ostalep mai menţionează că „rămâne doar să așteptăm poate diplomația și alegerile din SUA, care se apropie, posibil ar putea schimba puțin paradigma acestei probleme care astăzi este în deplină desfășurare și care este un pericol pentru noi toți".

„Cred că problemele de ordin economic la nivel global, Occidentul încearcă să le hotărască pe calea militarizării excesive, de mobilizare și de schimbare a accentelor pe aspectul militar în loc să ne gândim cum să soluţionăm aceste probleme enorme", punctează Valeriu Ostalep.

Fostul ministru subliniază că începând cu SUA, China și Uniunea Europeană și Federația Rusă și noi toți luați împreună avem nevoie de noi formule de dezvoltare economică a pământului și nicidecum de a transfera accentele pe aspectele militare, pe războaie care vedem la ce duc. El conchide că Summitul NATO de la Varşovia poartă nu doar un caracter protocolar, dar şi fără niciun rezultat.

Fluxul de știri
0