Ce fel de model e România pentru Moldova, dacă nu produce nici atât cât consumă

© privesc.euDaniel Ioniță la prima sa conferință de presă în calitate de ambadasor al României în Republica Moldova
Daniel Ioniță la prima sa conferință de presă în calitate de ambadasor al României în Republica Moldova - Sputnik Moldova
Abonare
Noul ambasador român la Chișinău, Daniel Ioniță, afirmă că Romania vrea să fie un model de integrare europeană demn de urmat pentru Republica Moldova. Pe de altă parte expertul Adrian Mironescu atenționează că ceea ace este prezentat drept ”model european de dezvoltare” nu reprezintă exact ceea de ce ar avea nevoie Republica Moldova.

BUCUREŞTI, 8 iulie – Sputnik. Daniel Ioniță, numit recent ambasador al României la Chișinău, s-a referit într-un briefing susținut vineri la relațiile dintre Republica Moldova și România, afirmându-și convingerea că România poate sluji ca exemplu pentru moldoveni în ceea ce privește integrarea în Uniunea Europeană.

Денежные купюры - Sputnik Moldova
Băncile străine au retras 13 miliarde de euro din România

Expertul român în managementul crizelor şi al situațiilor de risc sistemic, Adrian Mironescu, a comentat afirmația oficialului român, explicând de ce integrarea în Uniunea Europeană a adus România într-o situație care e departe de a fi demnă de urmat.

Expertul se întreabă cum poate fi un model de succes România, dacă nici mâncarea de care are nevoie nu o produce.

“Importăm 80% din alimente, majoritatea dăunătoare pentru sănătate, când România ar putea produce, din practicarea unei agriculturi biologice, toată hrana de care are nevoie, hrană de o calitate net superioară, care nu se mai poate produce nicăieri în UE”, a declarat Adrian Mironescu pentru Sputnik.

Expertul este de părere că solul este un adevărat aur al României. Or, după integrarea în ”marea familie” europeană, România s-a ales cu vânzarea către străini a circa 40 la sută din terenurile arabile ale țării, cu o industrie pusă la pământ, cu cedarea aproape în totalitate către străini a sistemului bancar, cu exodul a milioane de români, care nu-și mai pot face un rost în propria lor țară.

”Nici propriile resurse nu-i mai aparțin României”, afirmă Mironescu.

“Bogății de care România nu ducea deloc lipsă au fost date pe tavă. Țăranii au fost aduși într-o condiție cu totul umilitoare, în incapacitatea de a trăi demn muncind propriul lor pământ, au fost nevoiți să-și părăsească casele și familiile luând calea pribegiei prin alte tari pentru a se bucura de statutul «onorabil» de căpșunari și vidanjori în UE, iar mafia italiană cumpără mii de hectare de pământ în sudul țării”, a ținut să precizeze Mironescu.

În încheiere, expertul îi întreabă pe moldoveni dacă e bine să se grăbească ”adoptând dezastrul în care se chinuie românii”.

Fluxul de știri
0