Podcasturi
Comentariile experților, puncte de vedere în probleme de actualitate, opinii controversate – în podcasturile și emisiunile Sputnik Moldova

Un memorandum cu FMI este vital pentru Guvernul de la Chişinău

© Sputnik / Alexandr OsmatescoSergiu Ungureanu și Victor Parlicov
Sergiu Ungureanu și Victor Parlicov - Sputnik Moldova
Abonare
Dacă autoritățile nu-i vor putea convinge pe reprezentanții Fondului Monetar Internațional ca instituția să crediteze Republica Moldova, atunci Guvernul de la Chișinău ar putea intra în incapacitate de plată. De această părere este expertul în energetică, economistul Sergiu Ungureanu.
Guvernul – la un pas de a intra în incapacitate de plată

,,Sistemul bancar nu va putea credita mult timp cheltuielile unui Guvern care nu este sustenabil, iar la un moment dat și băncile vor începe să ceară banii înapoi, înțelegând că Guvernul nu prea are de unde să îi returneze. Și atunci riscăm să intrăm în incapacitate de plată, în faliment, iar ca rezultat ar putea fi afectate chiar și băncile'', a declarant economistul Sergiu Ungureanu în cadrul unei emisiuni realizate în studioul radio Sputnik Moldova.

Potrivit expertului, chiar dacă țara noastră va semna un memorandum cu FMI, acest lucru nu înseamnă și o stabilitate financiară pe termen lung, ci este vorba doar de o ameliorare a situației economice pentru o perioadă scurtă.

Pe de altă parte, fostul director al Agenției Naționale de Reglementare în Energetică, Victor Parlicov, a declarat în cadrul aceleiași emisiuni că, deși suntem în preajma unei campanii electorale, totuși există șanse ca autoritățile să semneze un memorandum cu FMI înainte de alegerile prezidențiale. Pentru acest lucru însă actuala Guvernare va avea mult de lucru.

Totodată, Parlicov a menționat că Fondul Monetar Internațional nu vine neinvitat în Republica Moldova, ci autoritățile au adus economia țării noastre în situația tristă în care Moldova nu mai poate duce povara socială și rezista fără bani din exterior.

Autor: Tatiana Cebotari  

Fluxul de știri
0