Republica Moldova
Citiți pe site-ul Sputnik Moldova reportaje despre oameni ieșiți din tipare, istorii cutremurătoare și fenomene care au loc în societatea noastră

România dezvăluie când va curge gaz prin conducta Iaşi –Ungheni

© Sputnik / Pavel Palamarchuk / Accesați arhiva multimediaКомпрессорная установка Креховского месторождения природного газа
Компрессорная установка Креховского месторождения природного газа - Sputnik Moldova
Abonare
Noul ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, susţine că gazoductul Iaşi – Ungheni va fi funcţional doar atunci când va fi extins până la Chişinău.

CHIŞINĂU, 8 iul – Sputnik. Noul ambasador al României în Republica Moldova, Daniel Ioniţă, a declarat vineri, 8 iulie, în cadrul unei prime conferinţe de presă la Chişinău că gazoductul Iaşi-Ungheni, lansat acum doi ani cu mare fast, are mai mult o menire politică decât economică.

„Gazoductul încă de la inaugurare a transmis semnale politice extrem de importante în regiune. Efectul imediat a fost obţinerea de către Moldova a unui preţ mai bun la gaz”, a declarat diplomatul român.

Potrivit lui Ioniţă, pentru ca conducta să fie 100% fiabilă din punct de vedere economic, va trebui extinsă şi consolidată în continuare.

„Trebuie extinsă conducta de la Ungheni la Chişinău şi instalate staţiile de comprimare a gazului ca să fie asiguraţi parametrii tehnici prin care cu adevărat acest gazoduct să poată prezenta o adevărată alternativă tehnică energetică”, a comunicat ambasadorul României la Chişinău.

Пост газопровода - Sputnik Moldova
Republica Moldova
România nu mai livrează gaz către Moldova

Republica Moldova nu a importat în acest an nici un metru cub de gaze naturale din România. Potrivit unui raport al Agenţiei Naţionale pentru Reglementări în Energetică (ANRE), în primele trei luni ale anului în curs Moldova a importat gaz natural doar de la concernul rus „Gazprom”.

Din 1 ianuarie şi până la 1 aprilie, prin conducta de gaz Iaşi-Ungheni nu a fost livrat nici un metru cub de gaze naturale.

Potrivit unui acord semnat între Moldova şi România la începutul anului trecut, ţara vecină s-a angajat să livreze Moldovei în 2015, prin gazoductul Iași-Ungheni, aproximativ un milion de metri cubi de gaz.

Fluxul de știri
0